Au început bombardamentele în estul Ucrainei, o grădiniță a fost lovită. Separatiștii proruși și Kievul se acuză reciproc

Au început bombardamentele în estul Ucrainei, o grădiniță a fost lovită. Separatiștii proruși și Kievul se acuză reciproc
Grădiniță lovită de obuze în estul Ucrainei / Sursa: Twitter - Maria Zolkina
Publicat: 17/02/2022, 15:09
Actualizat: 17/02/2022, 15:28

Ucraina spune că rebelii sprijiniți de ruși au început bombardamentele, joi, în zona de est a țării, într-un sat din regiunea separatistă Luhansk, unde a fost lovită chiar și o grădiniță. Forțele separatiste întorc acuzațiile, iar toată situația de la graniță ridică un semnal de alarmă în contextul în care statele occidentale au avertizat în ceea ce privește o posibilă invazie a Rusiei, relatează Reuters.

Moscova, care a adus peste 100.000 de militari lângă granița ucraineană, neagă că plănuiește să își invadeze vecinul și a spus, săptămâna aceasta, că își cheamă înapoi unele trupe. Occidentul contestă că ar fi vorba de o retragere semnificativă, iar Statele Unite ale Americii a spus că alte mii de militari sunt pe drum spre aceste zone.

Potrivit sursei citate, nu s-a putut afla dacă informațiile privind focurile trase cu artileria grea de-a lungul frontierei au dus la o escaladare situației sau dacă se încadrează într-un tipar al violării regimului de încetare a focului care a fost deja de rutină în conflictul care intră în al optulea an.

Țările vestice au acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să se folosească de un incident din zonele controlate de separatiști pentru a justifica un atac, în timp de Moscova, de cealaltă parte, a acuzat Kievul că pregătește o escaladare a tensiunilor în încercarea de a-și recupera teritoriul cu forța.

În contradicție cu afirmațiile Rusiei că se retrage, un oficial senior al administrației americane conduse de președintele Joe Biden a spus că alte trupe, care însumeană aproape 7.000 de militari, au pornit spre graniță în ultimele zile, printre care unele ajungeau miercuri.

Ministerul rus al Apărării a dat publicității o înregistrare video despre care a spuns că arată cum unele unități pleacă din zonă. Maxar Technologies, o companie americană privată care a urmărit evoluțiile, a explicat că imaginile din satelit arată că, în timp ce Rusia a retras unele echipamente militare de lângă Ucraina, altele au ajuns acolo, relatează sursa citată.

Un fotograf de la Reuters aflat în orașul Kadiivka, din regiunea separatistă Luhansk, a auzit focurile de artilerie grea trase din direcția liniei de contact, dar nu a putut afla cu certitudine detaliile incidentului.

Patru ture de focuri în ultimele 24 de ore

Separatiștii au acuzat forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore. Kievul a acuzat rebelii că au lansat bombe, dintre care unele au lovit o grădiniță, care au afectat doi civili.

O sursă diplomatică a declarat că misiunea de durată de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a înregistrat mai multe incidente provocate de obuze de-a lungul liniei de contact la primele ore ale zilei joi.

Începând din 2015, regimul de încetare a focului a pus capăt luptelor din conlictul separatist, când OSCE raporta în mod obișnuit zeci de încălcări ale regimului, cu bombardamente sau confruntări care duceau la rănire sau chiar mortea de mai multe ori pe lună.

Autoproclamata Republică Populară Luhansk, una dintre cele două regiuni separatiste, a spus că forțele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

„Forțele armate ale Ucrainei au violat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retrase”, au spus separatiștii într-o declarație.

Referindu-se la rebeli, armata ucraineană a spus: „Cu un cinism aparte, trupele de ocupație ale Rusiei au bombardat satul Stanytsa Lugansk, din regiunea Luhansk. După ce teroriștii au folosit artileria grea, bombele au lovit clădirea unei grădinițe. Din primele informații, doi civili au suferit un șoc”.

Rusia neagă că planifică invadarea Ucrainei, dar a spus că poate decide să inițieze acțiuni militare și tehice, nespecificate, în cazul în care nu sunt satisfăcute unele cereri, printre care și promisiunea ca NATO să nu admită niciodată Ucraina.

Occidentul a respins principalele cereri ale Rusiei dar a propus discuții privind controlul armelor și alte chestiuni. Statele Unite și Europa au amenințat cu impunerea de sancțiuni dacă Rusia invadează Ucraina, pe care Moscova a respins-o în mare parte.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere