VIDEO | Aurescu: Am stabilit împreună partenerii din SUA că este nevoie să accelerăm procesul de planificare la nivel aliat pentru consolidarea flancului estic

Publicat: 20/01/2022, 22:20
Actualizat: 20/01/2022, 23:09

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că relația României cu SUA este una foarte bună și că în urma discuțiilor s-a stabilit nevoia imediată de accelerarea procesul de planificare la nivel aliat pentru consolidarea flancului estic, în contextul tensiunilor tot mai mari provocate de Rusia la granițele Ucrainei.

„Relația cu Statele Unite este un obiectiv pe care președintele (n.r. – Klaus Iohannis) l-a urmărit de foarte multă vreme. Noi am ridicat constant în relația cu Statele Unite acest obiectiv, al creșterii prezenței trupelor americane în România, concomitent cu consolidarea prezenței economice a Statelor Unite în România – aici lucrăm pe un alt canal important”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul spune că a discutat cu cu consilierul de securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan cu care a stabilit că nevoia securizării flancului estic al granițelor NATO este vitală în aceste momente pline de tensiune.

De asemenea, am abordat mai recent această problemă cu secretarul de stat Blinken, pe 8 noiembrie, când am fost în vizită la Washington și când am inaugurat împreună sesiunea de dialog strategic cu Statele Unite. Apoi, în alte convorbiri de dată mai recentă și chiar și în cursul zilei de astăzi, pentru că am avut o discuție telefonică, în formatul „București 9″, cu ceilalți colegi de pe flancul estic, cu consilierul de securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan. I-am mulțumit pentru anunțul pe care Joe Biden l-a făcut ieri și am stabilit împreună că este nevoie să accelerăm procesul de planificare la nivel aliat pentru consolidarea flancului estic”, a declarat Aurescu.

„Este un efort pe care noi l-am făcut pe o perioadă lungă de timp, l-am accelerat în ultima perioadă, în contextul de securitate complicat pe care-l vedem în vecinătatea noastră și sperăm ca el să aibă un efect de descurajare (n.r. – a Rusiei).