AVERTISMENTUL directoarei unui centru pentru dependenții de droguri: „Problema este mult mai mare decât soluţiile pe care le putem noi oferi acum”

AVERTISMENTUL directoarei unui centru pentru dependenții de droguri: „Problema este mult mai mare decât soluţiile pe care le putem noi oferi acum”
Publicat: 22/09/2023, 13:59

Georgiana Drăgan Moldoveanu, fostă consumatoare de droguri și actuală directoare a Centrului de fete House de la Teen Challenge România, lansează un avertisment prin care spune că România are mult prea puține centre de sprijin pentru persoanele dependente de stupefiante.

Aceasta în contextul în care unul din zece români cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani a consumat măcar o dată în viaţă substanţe psihoactive, potrivit statisticii publicate în acest an de Agenţia Naţională Antidrog.

Prezentă joi seara la Sibiu, la conferința „Da viață, fără droguri”, Drăgan Moldoveanu spune că deși programele precum cel pe care îl desfășoară Teen Challenge Romania au o rată destul de mare de succes, acestea sunt prea puține la nivel național.

„Cel puţin unul din zece români cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani a consumat droguri măcar o dată în viaţă, de la noi din ţară. Şi este adevărat că rata de succes a programului Teen Challenge Romania în rândul celor care termină este de peste 90 %. Sincer, ne bucurăm cu asta, în acelaşi timp, realitatea e că noi avem trei centre, două de băieţi, unul de fete şi o capacitate de 40 de paturi. Gândiţi-vă ce capacitate mică, faţă de realitatea problemei de la noi din ţară. Ne bucurăm că suntem aici cu părintele Necula, cu domnul doctor Holger Lux de la Asociaţia Crucea Albastră. Noi împreună cu alte organizaţii (…) cred că avem o capacitate undeva la 100 de paturi. Ce vreau să vă spun cu asta? Problema este mult mai mare decât soluţiile pe care le putem noi oferi acum, dar este mai mare nevoie să investim în campanii de prevenire şi conştientizare”, a afirmat Georgiana Drăgan Moldoveanu, citată de Agerpres.

Pe lângă aceasta, la eveniment au mai participat foşti dependenţi, oficialităţi locale, reprezentanţi din Poliţia Română, actriţa Maia Morgenstern şi preotul Constantin Necula.

Nevoia de campanii de prevenție este tot mai mare

Drăgan Moldoveanu a mai spus că este o mare nevoie de campanii de prevenție în acest domeniu, mai ales dedicate tinerilor, care sunt printre cei mai vulnerabili cetățeni atunci când vine vorba despre consumul de droguri.

„Este mai mare nevoie să investim în campanii de prevenire şi conştientizare. (…) Doar anul trecut am spus tot adevărul despre droguri la peste 10.000 de persoane faţă în faţă. Avem clipuri pe YouTube cu poveştile noastre de viaţă, pe Tik Tok, şi am avut anul trecut peste 120.000 de vizualizări cu o echipă de maxim zece persoane, trei angajaţi şi şapte voluntari. Deci, dacă noi, cu o echipă atât de mică, am putut să facem cât de cât ceva mare, cu atât mai mult, dacă noi ne-am implica la nivel de societate mai mult în campanii de prevenire şi de conştientizare, am fi de mai mare impact, pentru că în realitate sunt aproape trei milioane de elevi doar anul acesta înscrişi în şcoli. Deci este mare nevoie să mergem şi să le aducem tot adevărul despre droguri”, a concluzionat Georgiana Drăgan Moldoveanu.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii