Avertismentul europarlamentarului Daniel Buda: Românii aruncă 6.000 de tone de alimente pe zi, echivalentul a 300 de camioane de mâncare. Vă rog să vă gândiți la aceste lucruri!

Avertismentul europarlamentarului Daniel Buda: Românii aruncă 6.000 de tone de alimente pe zi, echivalentul a 300 de camioane de mâncare. Vă rog să vă gândiți la aceste lucruri!
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 29/09/2022, 16:08
Actualizat: 29/09/2022, 16:28

Românii aruncă în jur de 6.000 de tone de alimente pe zi, echivalentul a 300 de camioane pline de mâncare, în timp ce 4,5 milioane de români trăiesc la limita sărăciei, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. El a făcut un apel pentru reducerea risipei alimentare și a notat câteva dintre măsurile pe care le poate lua fiecare persoană în parte în acest sens.

Europarlamentarul a precizat că la nivel european, se aruncă 87.6 mil de tone de alimente anual, echivalentul a 173 kg pe persoană. Sunt cifre pe care ar trebui să le avem în vedere zilnic, nu doar pe 29 septembrie, de Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare.

„Aruncând mâncare, irosim atât de multe resurse, precum energie, transport, depozitare, producție. Resimțim din plin, deja de ani de zile importanța acestor resurse și pericolul pe care îl reprezintă lipsa lor”, scrie Daniel Buda pe Facebook.

„ Ca vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală aduc în atenția colegilor mei dar și a cetățenilor, importanța pe care protejarea acestora o reprezintă pentru viitorul nostru, implicațiile negative pe care lipsa hranei o aduce la nivel global și nu în ultimul rând, importanța crucială a sectorului agricol”, adaugă europarlamentarul.

Potrivit lui Daniel Buda, situația în acest moment la nivelul sectorului alimentar este extrem de serioasă iar provocările trebuie să fie tratate ca atare și să luăm măsurile care se impun în acest sens: cumpătare, echilibru, investiții cu cap în sectorul agricol, astfel încât să ne putem crește capacitatea de procesare și de stocare.

Buda: Vă rog să vă gândiți la aceste lucruri când aruncați prea ușor mâncarea

“Cu toate că aproximativ 50% din terenurile locuibile de pe planetă sunt ocupate pentru agricultură, multe dintre alimentele care ajung pe mesele consumatorilor sunt aruncate. Vă rog să vă gândiți la aceste lucruri când aruncați prea ușor mâncarea, faceți cumpărături, depozitați alimentele. Dacă nu acordăm atenție acum acestor lucruri, riscăm o criză alimentară severă”, a explicat Buda.

El a făcut o scurtă listă a măsurilor zilnice pe care le poate lua fiecare persoană în parte pentru a evita risipa unei resurse vitale pentru supraviețuire: hrana.

„Apelul meu către dumneavoastră, este să vă implicați oricât de puțin în lupta pentru stoparea risipei alimentare. Implicarea fiecăruia din dumneavoastră, câte puțin, zi de zi și încurajarea celui de lângă dumneavoastră sunt convins că va face diferența, curând. Timpul însă, nu este nelimitat. Să realizăm importanța acestor lucruri mai devreme, decât prea târziu. Din fericire, dispunem în zilele noastre de numeroase resurse din care ne putem informa și putem găsi cele mai practice și ușor de implementat soluții pentru a avea mai multă grijă când vorbim de risipa alimentară. Vă invit să le parcurgeți, nu doar pe cele redate de mine ci să descoperiți și unele noi pe care să le împărtășiți mai departe”, adaugă europarlamentarul.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât