Avertismentul lui Soros: Invazia Rusiei în Ucraina ar putea declanșa cel de-al Treilea Război Mondial: „Civilizația umană s-ar putea să nu supraviețuiască”

Avertismentul lui Soros: Invazia Rusiei în Ucraina ar putea declanșa cel de-al Treilea Război Mondial: „Civilizația umană s-ar putea să nu supraviețuiască”
Avertismentul lui Soros: Invazia Rusiei în Ucraina ar putea declanșa cel de-al Treilea Război Mondial: „Civilizația s-ar putea să nu supraviețuiască”
Publicat: 25/05/2022, 10:48
Actualizat: 25/05/2022, 10:49

Miliardarul liberal George Soros a avertizat, marți, asupra crizei economice globale și a spus că invazia Rusiei în Ucraina ar putea reprezenta fitilul pentru cel de-al Treilea Război Mondial.

La dineul anual organizat cu ocazia Forumului Economic Mondial, Soros a spus că mersul istoriei s-a schimbat dramatic, de la ultimul Davos.

„Rusia a invadat Ucraina. Acest lucru a zdruncinat Europa până în nucleul ei”, a spus Soros.

Pericolul celui de-al Treilea Război Mondial

„Uniunea Europeană a fost înființată pentru a preveni asemenea lucruri. Chiar și când războaiele încetează, așa cum trebuie, în cele din urmă, situația nu va mai fi niciodată la fel. Desigur, invazia rusă ar putea duce la al Treilea Război Mondial și civilizația noastră riscă să nu supraviețuiască”.

Soros a declarat că alte probleme care afectează omenirea, precum pandemia, schimbările climatice și amenințarea războiului nuclear, trebuie să ia un loc „în spate”. „Tocmai de aceea spun că civilizația noastră ar putea să nu supraviețuiască”, a adăugat miliardarul.

Soros s-a născut în Ungaria, într-o familie de evrei. El a supraviețuit ocupației naziste și a emigrat după război în Marea Britanie, apoi în SUA.

Miliardarul finanțează organizații caritabile și ONG-uri din toată lumea și a devenit celebru după ce a pariat împotriva lirei sterline în 1992.

Soros, despre „sfârșitul civilizației umane”

Marți, Soros a spus că lupta cu schimbările climatice trece în plan secund, din cauza războiului din Ucraina.

„Chiar și așa, experții ne spun că am rămas de tot în urmă, că schimbările climatice au devenit ireversibile. Ar putea marca sfârșitul civilizației noastre”, a declarat miliardarul.

Soros s-a declarat de-a dreptul „speriat” de scenariul în care schimbările de mediu devin ireversibile. „Cei mai mulți dintre noi acceptăm ideea că, până la urmă, vom muri, dar ne bazăm pe faptul că civilizația umană va supraviețui”, a spus acesta.

„Trebuie să ne mobilizăm total pentru a pune capăt războiului. Probabil că cea mai bună cale de conservare a civilizației este să îl învingem pe Vladimir Putin. Asta este scopul”, a mai declarat Soros.

Soros, îngrijorat de economia Chinei

Soros a vorbit și despre Beijing, care se confruntă cu cea mai mare gravă explozie a cazurilor COVID-19 de la începutul anului 2020.

La începutul lunii mai, președintele chinez Xi Jinping a susținut o conferință a liderilor mondiali, în care a precizat că țara sa va adera în continuare la politica „zero-COVID” și a avertizat cu o serie de consecințe economice, dacă restul statelor nu vor urma același drum.

Soros a vorbit despre consecințele teribile ale restricțiilor anti-COVID asupra economiei Chinei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a devenit ultima instituție bancară care a redus estimările privind creșterea PIB-ului Chinei, de la 4,5% la 4%, scrie CNBC.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult