Avertismentul Moscovei: „Radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele”. Atac dur la adresa României transmis de ministerul rus de Externe

Avertismentul Moscovei: „Radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele”. Atac dur la adresa României transmis de ministerul rus de Externe
Publicat: 02/09/2022, 17:56

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a afirmat, la un briefing de presă, că „radiația n-are nevoie de o viză”, referindu-se la situația de la centrala nucleară Zaporojie, unde Moscova acuză Ucraina că efectuează bombardamente. Declarațiile vin contextul suspendării de către Uniunea Europeană a acordului prin care rușii primeau vize mai ușor.

Zaharova a afirmat că, atunci când sunt întrebate direct cine bombardează centrala nucleară, cea mai mare din Europa, statele occidentale și ONU „spun că nu știu, nu au nicio opinie despre asta”.

„Ei au opinii despre violurile în grup și lucrurile de acest fel. Ei știu sigur că rușii le fac. Când este vorba de alte crime, ei îndreaptă imediat degetul către Moscova”, a acuzat ea.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova a mai spus că „UE este acum ocupată de o decizie mai importantă – dacă să emită sau nu vize rușilor”.

„Dar radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele. Dacă ceva se întâmplă la Zaporojie nu va fi despre vize, pașapoarte sau granițe”, a spus ea, potrivit transcriptului oficial al declarațiilor.

„Regimurile liberale europene au luat multe decizii autodistructive și sinucigașe. Poate asta este doar o altă monedă în pușculiță”, a adăugat aceasta.

Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa României

Miniștrii de externe ai statelor membre ale UE au decis miercuri să îngreuneze procedura prin care cetățenii ruși pot obține vize de călătorie în blocul comunitar, făcând-o mai costisitoare și de mai lungă durată. Ei nu au ajuns însă la un acord asupra unei interdicții complete, cerută de Ucraina și de mai multe state membre.

Zaharova a făcut comentariile la același briefing cu presa în care a acuzat România că furnizează echipamente militare Ucrainei sub pretextul oferirii de asistență umanitară și a cerut guvernului de la București să facă publică situația.

„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a cerut Zaharova, potrivit transcriptului publicat pe pagina web a MAE rus.

„Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”, a mai spus ea.

„Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște ‘dezvăluiri’ despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a întrebat aceasta retoric.

„Suntem încrezători că, odată ce această operațiune militară specială este încheiată, toți oamenii din Ucraina de astăzi vor putea începe o viață pașnică într-o țară liberă, fără naziști, fără proiectile care cad asupra orașelor lor, fără discriminare pe baza naționalității sau limbii, și unde normele umanitare internaționale și drepturile și libertățile tuturor sunt respectate”, a mai spus Maria Zaharova în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Declarațiile pe care ea le-a făcut la acest briefing cu jurnaliștii ruși au atras atenția mai multor analiști internaționali după ce mesajul său privind radiația care „n-are nevoie de pașaport” au fost publicate de ambasada rusă din Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?