Avertismentul medicului infecționist Carmen Dorobăţ, despre evoluţia Covid şi posibilele măsuri luate de autorităţi în contextul creșterii numărului de cazuri: „Deocamdată, varianta unui lockdown este exclusă”

Avertismentul medicului infecționist Carmen Dorobăţ, despre evoluţia Covid şi posibilele măsuri luate de autorităţi în contextul creșterii numărului de cazuri: „Deocamdată, varianta unui lockdown este exclusă”
sursa foto: Facebook
Publicat: 25/07/2022, 16:37
Actualizat: 25/07/2022, 16:47

Dr. Carmen Dorobăţ, međic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, avertizează că deşi gravitatea cazurilor este scăzută, riscul de infectare este foarte mare. În acest context, autoritățile iau în calcul două scenarii pentru următoarea perioadă, în cazul extinderii Covid 19. 

Primul scenariu COVID estimează atingerea vârfului de infectări la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu ia în calcul un maxim undeva spre sfârșitul lunii august.

„Deocamdată, varianta unui lockdown este exclusă. Rămâne, însă, recomandarea să purtăm masca în spațiile aglomerate, pentru a limita răspândirea virusului”, a precizat medicul infecționist, pentru Antena 3.

„Noi simțim în spital o presiune prin creșterea numărului de cazuri, dar nu o presiune care să ne ducă într-un impediment, cum am avut în valul trecut, în a găsi un loc liber, în special un loc liber cu oxigen. Numărul de cazuri, într-adevăr, este în creștere în ceea ce privește prezentabilitatea în camerele de gardă. Din fericire, nu sunt forme grave, numărul locurilor în terapie intensivă poate fi controlat și nu avem probleme din acest punct de vedere. Dacă numărul de cazuri va crește în așa fel încât să avem probleme și asta știm că se întâmplă la peste 10.000 de cazuri pe zi, dar și cu agresivitate importantă a bolii abia, atunci probabil se va pune problema luării unei decizii și de ordin politic”, a mai spus dr. Carmen Dorobăţ.

Medicul a mai subliniat că avem de a face cu „cea mai ușoară variantă de la începutul pandemiei”, foarte mulți pacienți tratându-se acasă.

„De aici pot apărea probleme, pentru că formele fiind foarte ușoare, persoanele dacă nu se testează nu știu dacă sunt contagioase și în felul acesta pot fi surse de infecție”, a avertizat dr. Carmen Dorobăţ.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult