Avocatul Flavius Radu, după achitarea lui Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Frică de dreptate sau dreptate de frică?”

Avocatul Flavius Radu, după achitarea lui Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Frică de dreptate sau dreptate de frică?”

Avocatul Robert Roșu a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) după judecarea recursului în casație formulat de mai mulți dintre condamnații din dosarul “Ferma Băneasa”. Aceasta este, de altfel, Este singura achitare dată de instanța supremă după judecarea acestei căi extraordinare de atac introdusă de avocat și de alți condamnați din acest dosar.  

Dosarul ”Ferma Băneasa” a ridicat, de la bun început, numeroase semne de întrebare, ”născând” controverse legate de condamnarea avocatului Robert Roșu la 5 ani de închisoare în acest dosar.

Decizia ICCJ a fost comentată, în mediul online, de avocatul Flavius Radu, acesta rememorând această adevărată ”odisee” judiciară etichetată drept un ”abuz” care a fost ”desăvârșit prin Decizia din 17 decembrie 2020” de așa-zisul ”complet negru” format din judecătorii Ionuț Matei, Alina Ioana Ilie si Florentina Dragomir.

”Anul trecut pe vremea asta așteptam pronunțarea în dosarul Ferma Băneasa. Deși toate semnele arătau abuzul ce urma să fie desăvârșit prin Decizia din 17 decembrie 2020, am asistat muți la ce se petrecea în sala de judecată, sperând pe de o parte că poate dreptatea și legalitatea va prevala și pe de altă parte să nu deranjăm prea tare „completul negru” pentru a nu se răsfrânge asupra clienților… Până la urma era despre viața și libertatea lor, iar nu a noastră, a avocaților… Până la un punct..

În 17 decembrie 2020, colegul nostru, Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pentru complicitate la abuz în serviciu. Alături de el, nume sonore, condamnate la pedepse absurde pentru acuzații absurde. Printre ei, Remus Truică, Dan Andronic, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz și alții. Toată lumea juridică a rămas mută pentru o clipă din cauza nedreptății ce fusese comisă.

Am arătat la acel moment un raționament matematic prin care dosarul nu avea cum să fie judecat de alt complet. Am arătat la acel moment cum s-a ajuns la execuția judiciară devenită subiect de presă internațională. Au urmat proteste masive ale avocaților, ale organizațiilor internaționale care blamau încălcarea dreptului la un proces echitabil și condamnarea avocatului Robert Roșu. O mârșăvie judiciară, s-a spus…”, reamintește avocatul Flavius Radu pe pagina sa de socializare.

”Dar Robert Roșu nu a fost singura victimă a acestui proces. Alături de el au fost condamnați toți cei arătați și mulți alți oameni simpli, fără a fi vreo personalitate publică. De ce? Pentru că în lipsa condamnărilor acelor oameni nevinovați nu se puteau dispune condamnările numelor sonore”

Avocat Flavius Radu

”Colegul nostru Robert Roșu e acasă cu familia lui, grație eforturilor susținute ale organismelor profesionale”

Avocatul Flavius Radu precizează că, în ultimă instanță, au existat ”victime colaterale” în tot acest ”război” purtat în sălile de tribunal, iar ”dreptatea” nu a reprezentat decât distrugerea vieților, carierelor și imaginii publice a unor oameni cu nume sonore.

Totuși, a existat o solidaritate a tuturor avocaților atunci când avocatul Robert Roșu a devenit victima unui adevărat ”complot”, iar organizații internaționale prestigioase au pus presiune constantă pe sistemul judiciar din România.

”Să mă explic… Funcționari publici care s-au bazat în activitatea lor pe niște hotărâri judecătorești definitive (dar nerecunoscute de Completul Negru) au fost condamnați pentru că au ținut seama de acele hotărâri judecătorești care arătau că Prințul Paul avea calitatea solicitată de legile retrocedărilor. Cu alte cuvinte, victime colaterale ale unui război, în care nu a fost nicio clipă vorba despre dreptate, ci despre a distruge viețile, carierele și imaginile acelor oameni cu nume sonore.

Avocații s-au solidarizat când unul de-al nostru a căzut victimă acestui complot. Au țipat, au purtat banderole albe în semn de protest, au scris instituțiilor internaționale, iar vocea lor s-a făcut auzită. Răspunsurile organizațiilor internaționale au pus o presiune extremă pe sistemul judiciar din România. Presiune pentru ce? Presiune pentru dreptate.

Pe 23 noiembrie 2021 s-a făcut un dram de dreptate. Colegul nostru Robert Roșu e acasă cu familia lui, grație eforturilor susținute ale organismelor profesionale care au avut curajul să țipe despre abuzul comis, iar completul care a decis admiterea recursului în casație (n.red. – format din judecătorii Rodica Cosma, Ștefan Pistol si Laura Soane) nu a făcut decât să îndrepte o nedreptate cruntă comisă cu aproape un an în urmă”, notează avocatul Flavius Radu în mediul online.

”Presiunea cred că a fost enormă… Presiunea de a face într-un final dreptate, versus presiunea unui sistem represiv care încă își face simțită prezenta pe holurile unor instanțe…”

”Dreptatea de astăzi este dreptate doar cu jumătate de măsură”

Achitarea avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa” este un act de dreptate, mai scrie avocatul Flavius Radu, însă trebuie insistat asupra faptului că este vorba despre ”dreptate doar cu jumătate de măsură”. Totodată, acesta avertizează că această condamnare din dosar nu a reprezentat decât un ”nonsens”.

Victoria parțială – înregistrată marți, 23 noiembrie, prin această achitare – ar trebuie să dea de înțeles că ”flacăra avocaturii și patosul dreptății nu au apus”, consideră avocatul Flavius Radu la sfârșitul postării sale, iar sistemul judiciar din România – pus sub presiunea dreptății – va descoperi ”curajul” de a da doar decizii drepte, în conformitate cu dictonul ”Dreptul este arta binelui și a echității”.

”Presiunea de a face dreptate a prevalat. Dreptatea a câștigat. Dar dreptatea de astăzi este dreptate doar cu jumătate de măsură. Pe cât de mult mă bucură vestea că Robert e acasă, pe atât mă întristează că ceilalți încă nu sunt..

Condamnarea din cauza Ferma Băneasa, pentru orice persoană cu studii juridice și cu acces complet la dosar, este un total nonsens. Eu știu, eu nu doar că am văzut dosarul… Eu l-am trăit… Păcat că solidaritatea din breasla avocaților nu funcționează și în alte domenii. Dacă indiferent de breaslă, am fi vocali la abuzurile pe care le trăim ori le vedem, sistemul judiciar, sub presiunea dreptății va avea curajul să dea deciziile drepte și să se întoarcă la origini, IUS EST ARS BONI ET AEQUI (”Dreptul este arta binelui și a echității”), încheie avocatul Flavius Radu..

”Mi-aș dori să văd totodată că flacăra avocaturii și patosul dreptății nu au apus odată cu victoria parțială de ieri. Mai sunt mulți alți «Robert» care sunt în această situație și care merită în al 12-lea ceas dreptate… Dar încă stau la coadă, pentru că unora le e frică de dreptate, iar alții fac dreptate doar de frică”

Avocatul Flavius Radu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația