Avocatul Flavius Radu, după achitarea lui Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Frică de dreptate sau dreptate de frică?”

Avocatul Flavius Radu, după achitarea lui Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Frică de dreptate sau dreptate de frică?”
Publicat: 24/11/2021, 10:42

Avocatul Robert Roșu a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) după judecarea recursului în casație formulat de mai mulți dintre condamnații din dosarul “Ferma Băneasa”. Aceasta este, de altfel, Este singura achitare dată de instanța supremă după judecarea acestei căi extraordinare de atac introdusă de avocat și de alți condamnați din acest dosar.  

Dosarul ”Ferma Băneasa” a ridicat, de la bun început, numeroase semne de întrebare, ”născând” controverse legate de condamnarea avocatului Robert Roșu la 5 ani de închisoare în acest dosar.

Decizia ICCJ a fost comentată, în mediul online, de avocatul Flavius Radu, acesta rememorând această adevărată ”odisee” judiciară etichetată drept un ”abuz” care a fost ”desăvârșit prin Decizia din 17 decembrie 2020” de așa-zisul ”complet negru” format din judecătorii Ionuț Matei, Alina Ioana Ilie si Florentina Dragomir.

”Anul trecut pe vremea asta așteptam pronunțarea în dosarul Ferma Băneasa. Deși toate semnele arătau abuzul ce urma să fie desăvârșit prin Decizia din 17 decembrie 2020, am asistat muți la ce se petrecea în sala de judecată, sperând pe de o parte că poate dreptatea și legalitatea va prevala și pe de altă parte să nu deranjăm prea tare „completul negru” pentru a nu se răsfrânge asupra clienților… Până la urma era despre viața și libertatea lor, iar nu a noastră, a avocaților… Până la un punct..

În 17 decembrie 2020, colegul nostru, Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pentru complicitate la abuz în serviciu. Alături de el, nume sonore, condamnate la pedepse absurde pentru acuzații absurde. Printre ei, Remus Truică, Dan Andronic, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz și alții. Toată lumea juridică a rămas mută pentru o clipă din cauza nedreptății ce fusese comisă.

Am arătat la acel moment un raționament matematic prin care dosarul nu avea cum să fie judecat de alt complet. Am arătat la acel moment cum s-a ajuns la execuția judiciară devenită subiect de presă internațională. Au urmat proteste masive ale avocaților, ale organizațiilor internaționale care blamau încălcarea dreptului la un proces echitabil și condamnarea avocatului Robert Roșu. O mârșăvie judiciară, s-a spus…”, reamintește avocatul Flavius Radu pe pagina sa de socializare.

”Dar Robert Roșu nu a fost singura victimă a acestui proces. Alături de el au fost condamnați toți cei arătați și mulți alți oameni simpli, fără a fi vreo personalitate publică. De ce? Pentru că în lipsa condamnărilor acelor oameni nevinovați nu se puteau dispune condamnările numelor sonore”

Avocat Flavius Radu

”Colegul nostru Robert Roșu e acasă cu familia lui, grație eforturilor susținute ale organismelor profesionale”

Avocatul Flavius Radu precizează că, în ultimă instanță, au existat ”victime colaterale” în tot acest ”război” purtat în sălile de tribunal, iar ”dreptatea” nu a reprezentat decât distrugerea vieților, carierelor și imaginii publice a unor oameni cu nume sonore.

Totuși, a existat o solidaritate a tuturor avocaților atunci când avocatul Robert Roșu a devenit victima unui adevărat ”complot”, iar organizații internaționale prestigioase au pus presiune constantă pe sistemul judiciar din România.

”Să mă explic… Funcționari publici care s-au bazat în activitatea lor pe niște hotărâri judecătorești definitive (dar nerecunoscute de Completul Negru) au fost condamnați pentru că au ținut seama de acele hotărâri judecătorești care arătau că Prințul Paul avea calitatea solicitată de legile retrocedărilor. Cu alte cuvinte, victime colaterale ale unui război, în care nu a fost nicio clipă vorba despre dreptate, ci despre a distruge viețile, carierele și imaginile acelor oameni cu nume sonore.

Avocații s-au solidarizat când unul de-al nostru a căzut victimă acestui complot. Au țipat, au purtat banderole albe în semn de protest, au scris instituțiilor internaționale, iar vocea lor s-a făcut auzită. Răspunsurile organizațiilor internaționale au pus o presiune extremă pe sistemul judiciar din România. Presiune pentru ce? Presiune pentru dreptate.

Pe 23 noiembrie 2021 s-a făcut un dram de dreptate. Colegul nostru Robert Roșu e acasă cu familia lui, grație eforturilor susținute ale organismelor profesionale care au avut curajul să țipe despre abuzul comis, iar completul care a decis admiterea recursului în casație (n.red. – format din judecătorii Rodica Cosma, Ștefan Pistol si Laura Soane) nu a făcut decât să îndrepte o nedreptate cruntă comisă cu aproape un an în urmă”, notează avocatul Flavius Radu în mediul online.

”Presiunea cred că a fost enormă… Presiunea de a face într-un final dreptate, versus presiunea unui sistem represiv care încă își face simțită prezenta pe holurile unor instanțe…”

”Dreptatea de astăzi este dreptate doar cu jumătate de măsură”

Achitarea avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa” este un act de dreptate, mai scrie avocatul Flavius Radu, însă trebuie insistat asupra faptului că este vorba despre ”dreptate doar cu jumătate de măsură”. Totodată, acesta avertizează că această condamnare din dosar nu a reprezentat decât un ”nonsens”.

Victoria parțială – înregistrată marți, 23 noiembrie, prin această achitare – ar trebuie să dea de înțeles că ”flacăra avocaturii și patosul dreptății nu au apus”, consideră avocatul Flavius Radu la sfârșitul postării sale, iar sistemul judiciar din România – pus sub presiunea dreptății – va descoperi ”curajul” de a da doar decizii drepte, în conformitate cu dictonul ”Dreptul este arta binelui și a echității”.

”Presiunea de a face dreptate a prevalat. Dreptatea a câștigat. Dar dreptatea de astăzi este dreptate doar cu jumătate de măsură. Pe cât de mult mă bucură vestea că Robert e acasă, pe atât mă întristează că ceilalți încă nu sunt..

Condamnarea din cauza Ferma Băneasa, pentru orice persoană cu studii juridice și cu acces complet la dosar, este un total nonsens. Eu știu, eu nu doar că am văzut dosarul… Eu l-am trăit… Păcat că solidaritatea din breasla avocaților nu funcționează și în alte domenii. Dacă indiferent de breaslă, am fi vocali la abuzurile pe care le trăim ori le vedem, sistemul judiciar, sub presiunea dreptății va avea curajul să dea deciziile drepte și să se întoarcă la origini, IUS EST ARS BONI ET AEQUI (”Dreptul este arta binelui și a echității”), încheie avocatul Flavius Radu..

”Mi-aș dori să văd totodată că flacăra avocaturii și patosul dreptății nu au apus odată cu victoria parțială de ieri. Mai sunt mulți alți «Robert» care sunt în această situație și care merită în al 12-lea ceas dreptate… Dar încă stau la coadă, pentru că unora le e frică de dreptate, iar alții fac dreptate doar de frică”

Avocatul Flavius Radu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Medic: Varianta Omicron afectează mai ales persoanele tinere
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Descoperire uriașă despre Pfizer! Toți cei vaccinați trebuie să afle ce efect are
Doliu în BOR. A murit la doar 22 de ani. Durerea, prea mare pentru a...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...