EXCLUSIV | Instanța supremă l-a achitat pe avocatul Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”. Prima declarație a soției avocatului

EXCLUSIV | Instanța supremă l-a achitat pe avocatul Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”. Prima declarație a soției avocatului
FOTO cu caracter ilustrativ
Publicat: 23/11/2021, 16:17
Actualizat: 23/11/2021, 16:25

Avocatul Robert Roșu va fi eliberat marți din Penitenciarul Jilava, unde fusese transferat în urmă cu câteva săptămâni. Decizia a fost luată după judecarea recursului în casație formulat de mai mulți dintre condamnații din dosarul “Ferma Băneasa”. ICCJ a decis achitarea lui Robert Roșu. Este singura achitare dată de instanța supremă după judecarea acestei căi extraordinare de atac introdusă de avocat și de alți condamnați din acest dosar.  

Completul format din judecatorii Rodica Cosma, Ștefan Pistol si Laura Soane de la Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis, în 23 noiembrie 2021, achitarea avocatului Robert Roșu, drept urmare acesta va fi eliberat din închisoare.

Robert Roșu se afla în executarea unei sentințe definitive de 5 ani de închisoare dată la finele anului 2020, în dosarul “Ferma Baneasa”, de completul format din judecatorii Ionut Matei, Alina Ioana Ilie si Florentina Dragomir. Între timp, Ionuț Matei și Florentina Dragomir au ieșit din magistratură prin pensionare.

Punerea în libertate a avocatului este imediată, penitenciarul urmând a întocmi toate formalitățile pentru ca avocatul să fie eliberat. La Penitenciarul Jilava s-au adunat mai mulți colegi, în așteptarea eliberării lui Robert Roșu, strânși toți în jurul soției acestuia.

Ileana Roșu, soția avocatului Robert Roșu, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că este foarte fericită și foarte emoționată.

”Este o fericire amară, pentru că nu trebuia să se ajungă aici. A fost o foarte mare încercare pentru familia noastră și pentru breasla avocaților. Am o suferință în inimă pentru anul acesta în care el a fost despărtit de familie în mod nedrept. Fetele vor afla acum vestea, după ce mama le va lua de la școală. Vă dați seama ce înseamnă pentru ele să își revadă tatăl, să fim iar împreună. Le mulțumesc judecătorilor care au fost drepți! Mi-au redat încrederea în Justiție!”, a spus soția avocatului Robert Roșu.

Prin decizia de marți, instanța supremă a respins, ca nefondate, ”recursurile în casatie declarate de inculpații Truică Remus, Delcea Valentin, Gheorghiță Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Cătălin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Mușat Apostol și Dima Niculae împotriva deciziei penale nr. 382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justitie – Secția Penală în dosarul nr. 345/64/2016”.

Judecătorii au admis însă recursul în casație declarat de Robert Mihăiță Roșu împotriva aceleiași decizii.

”Desființează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce îl privește pe inculpatul Roșu Robert Mihăiță și, în rejudecare: (…) achită pe inculpatul Roșu Robert Mihăiță pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat (…) și, respectiv, a infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (…).

Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr. 382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 345/64/2016 și dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roșu Robert Mihăiță, dacă nu este arestat în altă cauza.

Înlătura dispoziția privind obligarea inculpatului Roșu Robert Mihăiță la plata sumei de 17.829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății efective, către partea civilă Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile. Ridică măsurile asigurătorii instituite față de inculpatul Roșu Robert Mihăiță, prin ordonanțele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 și 25.03.2016, până la concurență sumei de 17.829,73 euro. Înlătura dispoziția privind obligarea inculpatului Roșu Robert Mihăiță la plata cheltuielilor judiciare către stat”, se arată în minuta deciziei ICCJ.

Cei trei judecători din completul de la ICCJ au respins și cererile formulate de inculpați Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz privind extinderea efectelor recursului în casatie.

Decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât