Avocatul lui Marius Balo, profesorul român închis în China, îl contrazice pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Nu a fost adus în țară din cauza nepăsării autorităților, nu a pandemiei

Avocatul lui Marius Balo, profesorul român închis în China, îl contrazice pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Nu a fost adus în țară din cauza nepăsării autorităților, nu a pandemiei
Marius Balo (s) și avocatul său, Eugen Iordăchescu
Publicat: 11/01/2022, 16:49
Actualizat: 11/01/2022, 16:52

Ministul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunțat – vineri – printr-un comunicat de presă că motivul pentru care nu s-a putut realiza transferul în România a profesorului Marius Balo (40 de ani), reţinut în China, a fost din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus din întreaga lume. În schimb, avocatul lui Marius Balo, Eugen Iordăchescu, îl contrazice pe Cătălin Predoiu și spune că profesorul închis în China nu a fost adus în România din cauza „nepăsării autorităților”.

Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo, profesorul român închis în China, susține – prin intermediul unui comunicat de presă – că clientul său nu a fost adus în țară din cauza „nepăsării autorităților române”. Reacția vine în contextul în care Ministerul Justiției pusese situația pe seama restricțiilor anti-pandemie de pe teritoriul chinez, o afirmație respinsă de avocații dascălului.

„Indolența și nepăsarea autorităților române a fost cauza imposibilității realizării transferului cetățeanului român Marius Balo în România și nu contextul pandemic astfel cum susține domnul ministru Cătălin Predoiu. După cum am mai precizat și cu ocazia comunicatelor anterioare, Curtea de Apel Cluj a recunoscut în data de 1 octombrie 2019 hotărârea de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea nr. (2016) HXZ a Curţii Supreme Populare din Shanghai. Curtea de Apel Cluj a dispus transferarea persoanei condamnate Marius Balo din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare”, a declarat avocatul Eugen Iordăchescu, de la Societatea „Iordăchescu & Asociaţii”.

Eugen Iordăchescu spune că, pe 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol a comunicat că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

„Din luna octombrie 2019 și până în luna martie 2020, de când s-a declanșat pandemia COVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Mai mult, inclusiv după luna martie 2020 transferarea cetățeanului român se putea realiza cu respectarea măsurilor impuse de pandemia COVID-19, respectiv testarea persoanelor din cadrul escortei române și carantina pentru o perioadă de 7 zile. Dacă se dorea aducerea în țară a numitului Marius Balo acest lucru se putea realiza, având în vedere relaxarea restricțiile impuse de pandemia COVID-19, viața revenind la normal din primăvara anului 2020 în China. Restricțiile au fost din nou impuse doar în luna octombrie 2021”, se mai arată în comunicat.

Eugen Iordăchescu a comentat și declarația ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit căreia prejudiciul pentru care a fost condamnat Marius Balo ar fi de aproximativ 350.000 de dolari americani.

„Potrivit hotărârii de condamnare nr. HEZ 49 din 2015, prejudiciul în valoare totală de 2.582.402 RMB a fost cauzat de către inculpații de cetățenie chineză din dosar respectiv Jiang Chuanjian, Yue Liang, Hu Xiaogao, Fu Qiang, Zhu Zuoguo, Wang Xuedong, Yang Hua, Zhu Zuoxi, Li Jun și alții care au încheiat parteneriate pentru a frauda sume de bani, înființând pe rând societățile Xinnaier Administrare Active Shanghai, Rentong Administrare Active, Dekeyuan Administrare Active, Dresden Administrare Active și alte firme formând o platformă de fraudă internă. Acești inculpați sub pretextul semnării unor contracte de împrumut financiar cu Compania grupului financiar, au înșelat părțile vătămate cauzând prejudiciul reținut în hotărârea de condamnare”, a mai spus avocatul lui Marius Balo.

El susține că „prejudiciul reținut în dosarul penal a fost cauzat de inculpații de cetățenie chineză și nicidecum de către Marius Balo, astfel cum se susține de către Ministerul Justiției Cătălin Predoiu”

„Se menționează expres faptul că inculpatul Yue Liang precum și alții au folosit pașaportul numitului Marius Balo și au înființat la Hong Kong companiile Xindeer, Retong HSBC, Abi. De asemenea, în cuprinsul sentinței se mai arată că Balo Marius a primit de la cetățenii chinezi o sumă care varia între 500 și 1000 de RMB. Aceasta este suma de bani primită de Marius Balo de la inculpații de cetățenie chineză, respectiv 80 dolari pentru că a participat doar la ceremoniile de semnare a contractelor fără să aibă cunoștință de activitățile frauduloase desfășurate de cetățenii chinezi. Prejudiciul reținut în dosarul penal a fost cauzat de inculpații de cetățenie chineză și nicidecum de către Marius Balo, astfel cum se susține de către Ministerul Justiției Cătălin Predoiu”, a mai precizat avocatul Iordăchescu, în comunicatul de presă.

Eugen Iordăchescu a vorbit și despre afirmația potrivit căreia numitul Marius Balo a informat ambasadorul român că renunță la transferul în România încă din luna mai 2021, susținând că ea „este contrazisă de documentele care au fost depuse la Curtea de Apel Cluj”.

„Astfel, în data de 28 septembrie 2021 numitul Balo Marius a scris o notificare în care explică faptul că au mai rămas doar câteva luni până la executarea în integralitate a pedepsei de 8 ani închisoare, motiv pentru care nu mai dorește să fie adus în țară. Această notificare a fost trimisă de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională la Curtea de Apel Cluj, în data de 15.10.2021. Marius Balo a trimis această notificare întrucât din data de 01.10.2019 moment în care s-a recunoscut de către Curtea de Apel Cluj hotărârea de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, Centru de Cooperare Polițienească Internațională – Interpol nu a efectuat demersurile de preluare în vederea transferării sale într-un penitenciar din România. Astfel, cererea trimisă de către Marius Balo la Curtea de Apel Cluj s-a justificat având în vedere faptul că, acesta urmează să fie eliberat la data de 27.03.2022 moment la care pedeapsa este executată integral”, a mai afirmat Eugen Iordăchescu.

Profesorul clujean în vârstă de 40 de ani a fost întemnițat în urmă cu aproximativ opt ani în China. Marius Balo și apărătorii lui au susținut că motivul pentru care românul a fost reținut a fost un prejudiciu 80 de dolari. Ministerul Justiției din România a mai transmis că prejudiciul a fost de 350.000 de dolari.

Instituția a mai anunțat că a început consultări informale cu omologii chinezi încă din iulie 2016, ca urmare a faptului că doi dintre cetăţenii români deţinuţi în China şi-au exprimat intenţia de a fi transferaţi în România, iar Marius Balo face parte dintr-un grup de patru cetăţeni români condamnaţi pentru infracţiuni comise pe teritoriul chinez.

Cine este Marius Balo

Clujeanul Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a lucrat ca expert străin și ca profesor de engleză, după cum a mărturisit, în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang Beijing.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. În 2014, pe 28 martie, profesorul a fost arestat pentru un prejudiciu de 350.000 de dolari.

În 2016, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta, și a fost închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?