Bacalaureat 2022. Profesor, despre subiectele la Geografie: „Este greu să iei sub 5. Ne furăm căciula, din păcate!”

Bacalaureat 2022. Profesor, despre subiectele la Geografie: „Este greu să iei sub 5. Ne furăm căciula, din păcate!”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 22/06/2022, 21:39

Costel Barbălată, profesor de Geografie, director-adjunct al Liceului ”Marin Preda” din Bucureşti, susţine că de mult nu a mai văzut subiecte atât de uşoare la proba de Geografie a Bacalaureatului 2022.

Miercuri a avut loc proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Mulţi dintre elevii de la profilul umanist aleg în fiecare an Geografia ca materie de Bac. Anul acesta, subiectele au fost de o simplitate şocantă, afirmă profesorii de specialitate. Subiectul I al testului de Geografie s-a bazat pe harta politică a Europei.

Absolvenţii trebuiau să identifice pe hartă mai multe state şi oraşe-capitală, să precizeze prin ce oraş trece fluviul Tamisa etc. La Subiectul al II-lea, elevii trebuiau să identifice pe harta României unităţi de relief, râuri, oraşe, precum şi resurse naturale.

Subiectul al III-lea presupunea un calcul simplu matematic referitor la câteva suprafaţe cultivate cu cereale, precum şi rezolvarea unui subpunct legat de clima a două oraşe-capitală din Europa. Învăţai o zi şi promovai ”Subiectele sunt extrem de uşoare. Dacă în anii trecuţi mai erau dificultăţi la punctul E atât la Subiectul I, cât şi la Subiectul al II-lea, anul acesta sunt jenant de uşoare”, apreciază Costel Barbălată, profesor de Geografie, director-adjunct al Liceului ”Marin Preda” din Bucureşti, potrivit adevarul.ro

Cineva care ştia bine harta politică a Europei, adaugă profesorul, adică să cunoască statele şi capitalele şi cunoştea bine râurile României şi unităţile de relief, inclusiv oraşele reşedinţă, putea să ia nota 5 lejer.

”Sincer să fiu, dacă un elev stătea să înveţe o zi hărţile respective şi cu ce mai ştia de la matematică, putea să promoveze”. Ministerul a făcut în aşa fel încât elevii să ia note cât mai mari, constată profesorul.

”Dacă în anii trecuţi la punctul D al ultimului subiect se mai făcea o comparaţie între climatul a două ţări, acum nu li se mai cere copiilor nici măcar să identifice ţările respective. E vorba de Grecia şi Norvegia. S-au gândit că poate elevii greşesc şi le-au sugerat să vorbească doar despre litera statului respectiv. N-am văzut de mult subiecte atât de uşoare. Cred că promovabilitatea va sări de 90%, pentru că e foarte greu să iei sub 5. Comparativ şi cu Istoria, se cer doar vreo 10 lecţii din tot manualul de clasa a XII-a. E jenant pentru profilul umanist, comparativ cu realul. La real se cere Matematica din patru ani, la umanist, 10 lecţii de istorie de clasa a XII-a. Nici Biologia nu se compară cu Geografia, ca nivel de dificultate. Noi, de la un an la altul tot scădem dificultatea din dorinţa de a avea mai mulţi promovaţi, să ne lăudăm că avem cifre mari, iar facultăţile să aibă şi ele studenţi. Ne furăm căciula, din păcate”, conchide profesorul.