Barilul de petrol a urcat la un preț record. Cauzele din spatele scumpirii

Barilul de petrol a urcat la un preț record. Cauzele din spatele scumpirii
Barilul de petrol a urcat la un preț record. Cauzele din spatele scumpirii / Foto: Pixabay.com - caracter ilustrativ
Publicat: 18/01/2022, 11:45

Prețurile petrolului au crescut luni, iar petrolul Brent s-a apropiat de 87 de dolari pe baril și investitorii au pariat că oferta globală va rămâne strânsă, deși limitările de producție ale jucătorilor majori de pe piață au fost parțial compensate de o creștere a producției în Libia.

Potrivit Reuters, cotația țițeiului Brent a crescut cu 42 de cenți sau cu 0,5%, până la 86,48 dolari pe baril, iar în timpul tranzacțiilor a ajuns la cel mai ridicat nivel din 3 octombrie 2018, de 86,71 dolari pe baril.

Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a crescut cu 53 de cenți sau cu 0,6%, la 84,35 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel din 10 noiembrie 2021, de 84,78 dolari pe baril.

Cererea pentru petrol a scăzut pe fondul pandemiei

Analistul Toshitaka Tazawa, din cadrul Fujitomi Securities, optimismul nu se estompează, pentru că OPEC+ nu poate oferi suficient petrol cât cererea globală.

Cererea pentru petrol a scăzut din cauza pandemiei în 2020.

O veste bună vine din Libia, unde producția totală de petrol a revenit la 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit National Oil Corp.

Producția din Libia a fost de circa 900.000 bpd săptămâna trecută, din cauza blocării activității explotărilor de petrol din vestul țării.

Presiuni asupra Statelor Unite ale Americii

Potrivit lui Carsten Fritsch, analist Commerzbank, producția de petrol a Libiei a scăzut la 700.000 bpd la începutul anului, declin care a contribuit la creșterea prețurilor.

De asemenea, Reuters scrie că statul chinez dorește să elibereze petrol din rezervele strategice în preajma sărbătorilor de Anul Nou Lunar, între 31 ianuarie și 6 februarie 2022.

Acest demers face parte dintr-un plan coordonat de SUA pentru a reduce prețurile la petrol la nivel global.

Mai mult, ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat, luni, că este prerogativa guvernului american să elibereze petrol din rezervele strategice.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult