Prima pagină » Actualitate » Băutura tradițională fermentată natural care a redevenit populară. Este considerată un remediu naturist și poate fi savurată vara

Băutura tradițională fermentată natural care a redevenit populară. Este considerată un remediu naturist și poate fi savurată vara

Băutura tradițională fermentată natural care a redevenit populară. Este considerată un remediu naturist și poate fi savurată vara

Băutura tradițională fermentată natural care a redevenit populară. „Licoarea”, cândva des consumată în nord-estul Europei, este considerată un remediu naturist și poate fi savurată vara, rece. Băutura este plină de probiotice și are un gust dulce-acrișor.

Băutura tradițională fermentată natural care a redevenit populară se numește gira. Această „licoare”, considerată a fi un remediu naturist, mai poartă denumirea de „kvass”, îndeosebi în nord-estul Europei. Băutura tradițională își are originile în Lituania.

Gira sau „kvass”, băutura tradițională fermentată natural care este o sursă de probiotice

Cândva, băutura fermentată era preparată, din necesitate, acasă, îndeosebi în perioada sovietică. Pentru că resursele erau limitate, băutura răcoritoare era făcută, acasă, din pâine de secară veche. Tomas Josas, istoric al berii, dar și un campion al somelierilor de bere din Lituania în 2023, preciza că „tradițional, era o băutură făcută în casă din pâine de secară veche, pentru că era o modalitate inteligentă de a folosi resturile”.

„Fermentația nu doar că păstra nutrienții, dar și scădea pH-ul, omorând bacteriile dăunătoare – ceea ce însemna că kvass-ul era adesea mai sigur de băut decât apa. (…) Mulți credeau că kvass-ul este bun pentru digestie și imunitate, datorită probioticelor. Străbunicii mei făceau gira tradițională acasă, foarte diferită de versiunile comerciale de azi. Avea un gust funky, acrișor, de la lactobacili – ca varza murată, dar lichidă. Nu-mi plăcea când eram copil, pentru că nu avea zahăr, dar când am început să apreciez berea, am învățat să-i iubesc complexitatea”, a mai precizat Tomas Josas, potrivit Observatornews.ro.

„Licoarea” cu aromă dulce-acrișoară

Pentru extragerea aromei deosebite, rețeta tradițională din Lituania presupunea ca pâinea de secară (prăjită sau uscată) să fie înmuiată în apă fierbinte. Apoi, după ce se răcea, se adăuga drojdie sau zahăr (sub formă de stafide), ca să fermenteze. Când se răcea, din nou, se îmbutelia și se consuma în maximum 3-5 zile. După ce fermenta, băutura căpăta o aromă dulce-acrișoară.

Avea un conținut de alcool de până la 1,2%. De altfel, această băutură tradițională este considerată un adevărat remediu naturist. Conține probiotice și unii dintre tradiționaliști susțin că este precum un „tonic pentru răceală”, în combinație cu miere / ghimbir / plante medicinale. Acum, băutura pare să fi recăpătat popularitate, arată sursa citată.

„Când eram mică, bunica făcea gira pentru Paște și Crăciun, ca băutură festivă, dar îmi amintesc că o beam și când eram răcită – o consumam mai degrabă ca remediu natural. În secolul XX, când zahărul a devenit accesibil tuturor, băutura a devenit dulce. Înainte de asta, era complet fermentată, un lichid acru fără bule. Era folosită mai ales pentru a acri mâncărurile, pentru supe și sosuri, pentru că în cultura noastră gustul predominant este cel acru”, precizează Ieva Šidlaitė, istoric cultural și autoare a cărții „Naturally Fermented”.

În anii 1980, gira („kvass”) era vândută constant, vara. Însă, băutura tradițională a devenit tot mai puțin consumată, odată cu intrarea pe piață a altor băuturi carbogazoase internaționale, arată sursa citată.

Vezi și:

BĂUTURA pe care românii o consumă din ce în ce mai mult. Anul trecut, a fost înregistrat un record de vânzări

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă consumi zilnic CEAI de plante. Cele patru ceaiuri cu efect revitalizant

Cum se prepară, de fapt, cafeaua turcească și care este secretul ei. „Nu este doar o băutură simplă, ci un stil de viață”

Băutura răcoritoare ce afectează sănătatea copiilor. Medicii pediatri avertizează asupra pericolului pentru sănătate

Sursă foto: Shutterstock

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Bolojan despre Crăciun: Ce își dorește, ce face și ce mănâncă
Digi24
EXCLUSIV Avertismentul lui Diaconescu, după ce serviciile secrete americane au dezvăluit planul lui Putin în Europa: „Rusia nu neagă”
Cancan.ro
Ce au putut face Andra și Cătălin Măruță în avion, în fața tuturor pasagerilor. 'Eu făceam plângere la compania aeriană'
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Judecătorul care a desființat decizia CCR de anulare a alegerilor din 2024, prezent la discuțiile cu Nicușor Dan. Ce a propus la Cotroceni
Mediafax
Ce promite Ilie Bolojan pentru anul viitor. Vești bune despre inflație și economie, dar și o condiție pusă de premier
Click
Motivul pentru care e bine să pui un bănuț în bradul de Crăciun. Tradiția păstrată din generație în generație
Digi24
Prima reacție a Rusiei la dezvăluirile serviciilor secrete americane privind planul lui Putin de a ataca alte țări din Europa
Cancan.ro
Cutremur în lumea interlopă! Elvis Pian a fost eliberat din închisoare
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Fabrica din România care a produs 1 milion de anvelope în 2025. Este singura din lume cu zero emisii de CO2
Descopera.ro
Ceva s-a prăbușit pe Lună! Momentul a fost înregistrat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită