Cum se prepară și care este secretul cafelei turcești. Ce trebuie să faci pentru a te bucura din plin de ritualul servirii ei.
Cafeaua turcească este un real ritual și o încântare pentru papilele gustative, mai ales dacă e preparată ca la carte. Cafeaua turcească are o tradiție veche de sute de ani, iar cei pasionați cunosc foarte bine istoria ei.
Pelin Tanyeri este un expert în ale cafelei și manager de restaurant în New York. El a vorbit despre cafeaua turcească dusă la nivel de artă. Conform lui, metoda de preparare este una foarte importantă, iar dacă se ține cont de anumite detalii, se va obține o cafea extraordinară.
”Cafeaua are o istorie de 500 de ani. Nu este doar o băutură simplă, ci un stil de viață. Este cea mai veche metodă de preparare a cafelei din lume, inventată în secolul al XVI-lea, în timpul Imperiului Otoman. Și nu este vorba despre un anumit tip de boabe de cafea, ci o metodă și un mod de preparare.”, a spus Tanyeri, potrivit foodandwine.com.
Ca să faci o cafea turcească, trebuie să ții cont de faptul că boabele trebuie măcinate extrem de fin, mai fin decât espresso. În plus, comparativ cu cafeaua italienească, cafeaua turcească se face cu mai multă apă, fapt care îi permite să fie savurată lent.
Ritualul cafelei turcești nu este însă complet fără ceștile potrivite. De regulă, acestea sunt mici, iar istoria lor datează de sute de ani. La început, ceștile pentru cafeaua turcească nu aveau deloc mânere, iar asta le făcea ușor de recunoscut. Între timp, forma acestora a suferit modificări, iar acum au și mânere.
Totodată, pentru a prepara o astfel de cafea, ai nevoie de un ibric traditional. El se numește cezve și este fabricat din cupru sau din alamă. După ce ai ales ibricul, vei pune trei sferturi linguri de cafea măcinată la o cană de apă. Dacă prefer cafeaua dulce, atunci poți să pui și o linguriță de zahăr.
”Cafeaua formează o spumă, iar aceasta este turnată împreună cu băutura. Îți vei da seama că ai obținut o cafea turcească bună după spuma de deasupra.”, a mai spus Tanyeri.
Ca să te bucuri de gustul ei, trebuie să știi că savoarea este un adevărat ritual. De obicei, ea se servește alături de un pahar de apă și o bucată de rahat turcesc. Cafeaua turcească este o băutură destinată relaxării și de aceea ea se bea după masa.
CITEȘTE ȘI: