Bernard Shaw, jurnalist pionier la CNN timp de 2 decenii, a murit la 82 de ani

Bernard Shaw, jurnalist pionier la CNN timp de 2 decenii, a murit la 82 de ani
foto: captură youtube
Publicat: 08/09/2022, 23:20
Actualizat: 09/09/2022, 00:08

Bernard Shaw, un pionier de culoare al jurnalismului de televiziune care a fost un element de bază al CNN timp de două decenii și a oferit numeroase momente memorabile în direct, a murit din cauza complicațiilor cauzate de pneumonie. Avea 82 de ani.

Shaw a murit într-un spital din Washington, DC, miercuri, au declarat joi oficiali ai rețelei de televiziune.

O prezență constantă în emisiunile CNN, Shaw a avut o carieră remarcabilă de jurnalist mai bine de patru decenii.

Absolvent al Universității din Illinois, Shaw și-a început cariera la radio WNUS (acum WGNB) din Chicago în 1964, înainte de a trece la Westinghouse Broadcasting Company, unde a fost în cele din urmă corespondent șef la Casa Albă.

Shaw a petrecut trei ani la ABC News înainte de a trece la CNN, în 1980, imediat după lansarea rețelei de televiziune. S-a retras de la CNN în 2001, dar a continuat să apară la tv în diferite ocazii, ultima dată în 2020.

„Chiar și după ce a părăsit CNN, Bernie a rămas un membru apropiat al familiei noastre CNN, oferind telespectatorilor noștri context despre evenimentele istorice de anul trecut. Condoleanțe tuturor celor de la CNN, soției sale Linda și copiilor săi”, a transmis joi președintele și CEO-ul CNN, Chris Licht.

Nu au lipsit momentele memorabile sau importante de-a lungul lungii cariere a lui Shaw în știri. El a câștigat pentru prima dată recunoașterea pe scară largă pe 30 martie 1981, pentru acoperirea sa continuă a tentativei de asasinat asupra președintelui Ronald Reagan.

În timpul reportajului, Shaw a făcut mai multe observații cheie în direct — inclusiv un secretar de stat „prea agitat” Alexander Haig, după ce a apărut în fața corpului de presă de la Casa Albă și a declarat în mod infam: „Eu dețin controlul aici”.

La un moment dat în transmisia în direct, Shaw și jurnalistul Daniel Schorr examinau îndeaproape imaginile cu împușcătura, când Shaw a subliniat că Reagan părea să fi fost lovit de glonț cu o fracțiune de secundă înainte de a fi împins în limuzina prezidențială. Ulterior s-a stabilit că glonțul îl lovise într-adevăr pe Reagan exact în momentul în care Shaw a arătat.

Un deceniu mai târziu, Shaw a fost din nou remarcat pentru relatarea în direct a începutului războiului din Golf în Irak. El a relatat în direct pentru rețea, împreună cu John Holliman și Peter Arnett, de la un hotel din Bagdad, deși se aflau într-o zonă de război foarte periculoasă, cu rachete și focuri de armă explodând suficient de aproape de echipă pentru a se auzi în direct.

„E clar că nu am fost niciodată acolo, dar parcă suntem în centrul iadului”, a spus la un moment dat în timpul reportajului.

Shaw s-a remarcat în timpul altor evenimente de mare profil, inclusiv conflictul din Piața Tiananmen din 1989 și renumărarea voturilor în urma alegerilor prezidențiale din 2000.

Familia lui Shaw a spus că serviciile funerare vor fi private. O slujbă publică de pomenire va fi planificată ulterior.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase