Bill Gates avertizează că pandemia de Covid n-a trecut: „Ceea ce este mai rău ar putea să urmeze”

Bill Gates avertizează că pandemia de Covid n-a trecut: „Ceea ce este mai rău ar putea să urmeze”
Bill Gates / Foto: Shutterstock
Publicat: 02/05/2022, 20:05
Actualizat: 02/05/2022, 20:06

Bill Gates a avertizat, recent, că pandemia de coronavirus este departe de a se încheia și chiar ar putea exista o variantă „şi mai transmisivă şi chiar mai fatală”.

„Ceea ce este mai rău ar putea să urmeze”, a avertizat cofondatorul şi filantropul Microsoft, pentru Financial Times.

Celebrul omul de afaceri a precizat că nu vrea să fie „un mesager al catastrofelor”, dar spune că riscul apariţiei unei variante mai virulente este „cu mult peste 5%”.

„Suntem în continuare expuşi riscului ca această pandemie să genereze o variantă care ar putea fi şi mai transmisivă şi chiar mai fatală. sunt necesare urgent noi vaccinuri care să aibă efecte de lungă durată pentru a combate infectarea în viitor”, a mai spus el.

Bill Gates îndeamnă la crearea unei echipe de experţi internaţionali, de la epidemiologi la modelatori pe computer, pentru a identifica ameninţările şi pentru a îmbunătăţi coordonarea internaţională, transmite Mediafax, care citează Sky News.

De asemenea, solicită o echipă globală de răspuns la epidemii, gestionată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi afirmă că ar fi vitale investiţii suplimentare.

„Mi se pare nebunesc că am putea să nu prevenim această tragedie şi să nu facem, în numele cetăţenilor lumii, aceste investiţii”, declară filantropul american.

Gates e conștient că războiul din Ucraina domină acum agenda internaţională, dar susține că nu trebuie abandonată nici această pistă, a virusului care poate ataca din nou.

„Suma de bani implicată este foarte mică în comparaţie cu beneficiul combaterii pandemiei şi va fi un test: îşi pot asuma instituţiile globale noi responsabilităţi într-un mod excelent?”, spune el.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult