Biroul Electoral din Rusia anunță rezultatele alegerilor. Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, s-a clasat pe PRIMUL loc

Biroul Electoral din Rusia anunță rezultatele alegerilor. Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, s-a clasat pe PRIMUL loc
Publicat: 11/09/2023, 19:15
Actualizat: 11/09/2023, 21:36

Rusia a încheiat alegerile regionale denunțate pe scară largă de comunitatea internațională, inclusiv în regiunile anexate ale Ucrainei. Rușii au oferit un sprijin puternic președintelui Vladimir Putin, pe fondul criticilor privind fraudarea voturilor.

Luni, Biroul Electoral Central (BEC) din Rusia a anunțat rezultatele primei numărări a voturilor din Federația Rusă, cu ocazia desfășurării a alegerilor regionale și municipale din țară.

Conform datelor publicate de ruși, partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, s-a clasat pe primul loc în preferința populației. Anunțul a fost făcut de Ella Pamfilova, reprezentata BEC din Rusia. Potrivit acesteia, prezența la vot a fost de 43,5%, cea mai mare prezență la vot înregistrată din 2017.

Prezența medie la vot a fost de 43,5%, cea mai mare prezență la vot din 2017. Oamenii au dat dovadă de o consolidare, maturitate și înțelegere atât de puternică a ceea ce se întâmplă, a transmis Ella Pamfilova.

La Moscova, Rusia Unită a primit cele mai multe voturi, realegându-l pe Serghei Sobianin în funcția de primar. În vârstă de 65 de ani, Sobianin este primarul capitalei Ruse din 21 octombrie 2010. Acesta a fost ales primar cu peste 76% din voturi, conform BEC din Rusia.

Votul copleșitor din Rusia și din regiunile anexate pentru dominația partidului Rusia Unită a lui Putin a venit pe fondul confirmării narativului intern mult repetat de Kremlin, conform căruia Putin este de departe cel mai puternic garant al stabilității ruse.

Acuzații de fraudă electorală

Confrom oficialilor ruși, portalul de internet al Biroului Electoral Central din Rusia a suferit 175.000 de impacturi potențial periculoase în aceste zile.

„Site-ul nostru a fost supus la trei atacuri DDoS (distributed denial-of-service) cu o durată totală de, vă puteți imagina, mai mult de 16 ore. Am supraviețuit”, a declarat șefa BEC din Rusia, Ella Pamfilova.

Cifrele prezentate de Rusia include teritoriul propriu, dar și cele 4 regiuni ucrainene ocupate, în care Federația Rusă a organizat alegeri. Potrivit Biroului Electoral Central, parlamentarii partidului de guvernământ, Rusia Unită, s-au clasat pe primul loc în cele patru regiuni ucrainene anexate de Moscova în 2022 — Donețk, Herson, Lugansk și Zaporizhzhia — și în Peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o în 2014.

Voturile din regiunile ucrainene au fost programate astfel încât să coincidă cu alegerile naționale pentru parlamentele locale și guvernatorii din 16 regiuni rusești.

Reacții în lanț la SUA, UE, Kiev și București

Antony Blinken este de părere că acțiunile Rusiei în Ucraina înaclă principiile stipulate în Cartea ONU și încalcă suveranitatea teritorială a Ucrainei. Totodată, șeful diplomației americane subliniază faptul că Statele Unite nu vor recunoaște pretențiile Rusiei în teritoriile ocupate din Ucraina și atrage atenția cu privire la sancțiuniile pe care SUA le poate impune celor care se află în spatele organizării acestor alegeri. (detalii AICI)

Acțiunile Rusiei demonstrează nerespectarea flagrantă a principiilor Cartei ONU, cum ar fi respectul pentru suveranitatea statului și integritatea teritorială, care stau la baza securității și stabilității globale. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Federației Ruse asupra vreunui teritoriu suveran al Ucrainei și reamintim oricăror persoane care ar putea sprijini alegerile false ale Rusiei în Ucraina. inclusiv prin acționarea ca așa-numiți „observatori internaționali”, că ar putea fi supuse sancțiunilor și restricțiilor privind vizele, transmite Blinken.

Într-o postare pe platforma X, Antony Blinken vorbește de alegeri „ilegitime”, dar și de un afront al Rusiei în ceea ce privește respectul față de valorile Cartei ONU.

Reacții din partea americanilor au venit și de la oficialii însărcinați cu Misiunea SUA la OCDE.

Un mesaj asemănător a venit și din partea oficialilor de la Kiev. Ministerul de Externe al Ucrainei a condamnat vineri „alegerile simulate” organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate, declarând că acestea sunt „fără valoare” și nu ar avea statut legal.

„Alegerile simulate ale Rusiei în teritoriile ocupate temporar sunt nule de drept. Ele nu vor avea nicio consecință juridică și nu vor duce la o schimbare a statutului teritoriilor ucrainene capturate de armata rusă”, se arată în comunicatul MAE de la Kiev.

Sursa: X/ MFA of Ukraine

Consiliul European a condamnat la rândul său alegerile organizate de Rusia. Aceștia condamnă cu fermitate alegerile și le cataloghează drept „ilegale” și „dăunătoare”

Condamnăm ferm „alegerile” nelegitime care au avut loc în perioada 8-10 septembrie 2023 pe teritoriile Ucrainei ocupate temporar de Federația Rusă. Deținute cu o încălcare flagrantă a dreptului internațional, ele constituie o nouă ilustrare a negării de către Federația Rusă a valorilor democrației, drepturilor omului și statului de drept susținute de Consiliul Europei. Decizia autorităților ruse de a le organiza este doar cea mai recentă dintr-o serie de decizii ilegale și dăunătoare pe care le-au luat de când Federația Rusă a fost expulzată din Organizația noastră ca urmare a războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, se arată în comunicatul emis de Consiliul European.

Un mesaj unitar cu cel al Consiliului European, a venit și de la Ministerul Afacerilor Externe de la București. Luminița Odobescu condamnă cu fermitate alegerile desfășurate pe teritoriul Ucrainei.

CITIȚI ȘI:

EUROBAROMETRU: 85% dintre europeni vor ca UE să asigure securitatea energetică și economică, în contextul războiului din Ucraina

VIDEO | Marcel Ciolacu reacționează după creșterile de prețuri la carburanți/ Premierul dă asigurări că prețurile alimentelor nu se vor mări

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?