Blocaj de 1,7 miliarde de euro. Consilierii PNL sar la „gâtul” lui Nicușor Dan, după ce Institutul Iliescu și „Fundeni” au rămas fără investiții

Blocaj de 1,7 miliarde de euro. Consilierii PNL sar la „gâtul” lui Nicușor Dan, după ce Institutul Iliescu și „Fundeni” au rămas fără investiții
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Publicat: 15/09/2023, 16:39

Suspendarea PUZ-ului Sectorului 2 și refuzul primarului Nicușor Dan de a recunoaște drept obiective de interes național Institutul de Cardiologie CC Iliescu și Centrul de Oncologie au creat o situație fără precedent în București. Cele două unități medicale nu pot beneficia de foarte mulți bani din PNRR.

Primarul general, Nicușor Dan, refuză să recunoască drept obiective de interes național Institutul de Cardiologie CC Iliescu și Centrul de Oncologie, iar avocații angajați de Municipalitate ar apăra punctul de vedere al edilului general, nu cel al Consiliului General al Muncipiului București (CGMB), potrivit unei analize DC News.

Potrivit consilierilor PNL, blocajul în Sectorul 2 este de 1,7 miliarde de euro.

Diana Mardarovici, liderul grupului PNL din CGMB  spune că „din păcate, situația trenează de mult prea mult timp. În cadrul discuțiilor din Comisia de Urbanism a Consiliului General, insistăm în mod constant, dar primarul general este unicul care are drept de inițiativă în ceea ce privește PUZ-urile, și mă refer la faptul că doar primarul general poate pune pe ordinea de zi a Consiliului General un PUZ. În ceea ce privește Spitalul Fundeni, situația în care se află, cu cele două investiții majore, este de-a dreptul tragică, e o situație incredibil de tristă, pentru că noi avem nevoie de investiții foarte mari în sănătate și ratăm oportunități din cauza unor blocaje administrative”, susține Diana Mardarovici.

„Pentru cei de la Fundeni, care nu au un PUZ dedicat, nu au nicio soluție”

Aceasta mai spune că, de la începutul mandatului, la insistențele colegilor săi, două PUZ-uri au intrat pe ordinea de zi, pentru că aveau decizii judecătorești definitive.

„Acum blocăm, doar în Sectorul 2, investiții de 1,7 miliarde de euro. Pentru cei de la Fundeni, care nu au un PUZ dedicat, nu au nicio soluție, pentru că au făcut proiectul în baza PUZ-ului de sector, care a fost suspendat”, a mai mai spus liderul de grup PNL din CGMB.

Aceasta mai subliniază că, în instanță, avocații care trebuie să reprezinte Consiliul General nu ar apără documentația emisă de acesta, ci decizia primarului general Nicușor Dan.

„În disperarea lui și-n lupta lui haotică cu rechinii imobiliari a blocat foarte multe investiții publice”

Și Andrei Badiu, tot consilier PNL, spune că primarul a creat un blocaj urbanistic major.

„În disperarea lui și-n lupta lui haotică cu rechinii imobiliari – o masă de oameni nedeterminată – el (n.r. Nicușor Dan) a blocat foarte multe investiții publice. PUZ-urile au ajuns ca un fel de bau-bau, nimeni nu știe ce e cu ele, dar sunt rele. Nu, PUZ-urile sunt normale, sunt reglementări urbanistice în orice sat, oraș, capitală europeană și construirea are la bază planuri urbanistice. Ele sunt o proiecție, nu se referă la ce se întâmplă în prezent. Primarul a blocat tot, tot fără excepție (…) Noi, consilierii suntem legați de mâini și de picioare”, susține Andrei Badiu,

Și Constantin Hazarian, consilier general PNL și președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General al Muncipiului București, amintește că ”au fost suspendate PUZ-urile de Sector cu promisiunea lui Nicușor Dan ca suspendarea să dureze un an, timp în care direcția de urbanism din București să facă o analiză a problemelor din aceste PUZ-uri și să vină cu propuneri de modificări astfel încât să se păstreze investițiile publice necesare Bucureștiului. Acolo unde erau discuții referitoare la investițiile private, să se facă modificările necesare. La un moment dat, am propus să se excepteze de la suspendare investițiile publice. Colegii de la USR ne-au spus că-i discriminăm pe privați de investiții. Aveau o logică, dar, după ce s-a votat suspendarea în integralitate, am făcut un proiect de hotărâre în care exceptam investițiile publice, în special la cerințelor celor de la USR care voiau să facă Cartierul Justiției- investițiile publice puteau merge înainte. După 27 decembrie 2021, un ONG a dat în judecată Primăria Capitalei – doar PMB, nu și Consiliul General sau Primăria Sectorului 2. Ca un făcut, primarul General a achiesat la pretențiile reclamantului. Între timp, instanța a decis reluarea valabilității PUZ-ului Sector 2, au fost emise autorizații în baza acelui PUZ, moment în care Nicușor Dan i-a dat în judecată ca să le anuleze, iar cei de la Sectorul 2 sunt în imposibilitatea de a face investiții de 1,7 miliarde de euro din PNRR. Apărarea pe care o fac avocații nu are legătură cu mandatul pe care l-am dat noi, CGMB, avocaților. Ei nu respectă mandatul pe care noi l-am dat. Noi n-am fost consultați, niciun consilier, dar se văd cu Nicușor Dan care le trasează sarcini”, susține Hazarian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice