Bogdan Aurescu a reziliat contractul de închiriere a reședinței separate a directorului ICR din Londra și a dispus verificarea tuturor contractelor similare. Cât era chiria în capitala britanică

Bogdan Aurescu a reziliat contractul de închiriere a reședinței separate a directorului ICR din Londra și a dispus verificarea tuturor contractelor similare. Cât era chiria în capitala britanică
Sursa: ICR Londra
Publicat: 10/11/2022, 20:08
Actualizat: 10/11/2022, 20:22

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi seara, că Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, a dispus verificarea „de urgență” a condițiilor în care a fost încheiat contractul de închiriere pentru reședința directorului Institutului Cultural Român din Londra, pentru care se plăteau mii de lire lunar, în timp ce avea posibilitatea să locuiască în incinta sediului din centrul capitalei britanice, conform unei anchete de presă. Mai mult, ministrul a dispus rezilierea contractului de închiriere și verificarea tuturor contractelor similare. În prezent, funcționează 19 institute culturale româneşti din străinătate, pe lângă cel din Bucureşti.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către Institutul Cultural Român de la Londra (ICR Londra) contractul de închiriere a reședinței pentru directorul acestuia, au anunțat, joi seara, reprezentații diplomației române. Anunțul vine după o anchetă publicată de Libertatea, conform căreia directoarea ICR, venită în funcție în aprilie, actrița Catinca Maria Nistor, a refuzat locuința din interiorul instituției și a primit buget pentru chiria unui apartament de 120 metri pătrați, respectiv 6.500 de lire, adică peste 36.000 de lei lunar.

Mai mult, ministrul de Externe a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reședința directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului, de la adresa 1st Belgrave Square.

Situația de la Londra l-a determinat pe Bogdan Aurescu să dispună verificarea situației tuturor contractelor similare, precum și demersuri de revizuire sau modernizare a procedurilor utilizate pentru încheierea acestui tip de contract.

Concluziile MAE după verificări „de urgență”

Reprezentanții MAE au transmis concluziile verificării de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către ICR Londra contractul de închiriere a reședinței pentru directorul Catinca Maria Nistor:

  • „Potrivit art. 21 alin. (4) din Legea nr. 356/2003 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Cultural Român, republicată, cheltuielile cu programele și proiectele culturale derulate de Institutele culturale românești din străinătate sunt finanțate de la bugetul de stat printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Institutului Cultural Român, iar pentru cheltuieli administrative printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
  • Spațiul de locuit cu statut de reședință al directorilor institutelor culturale românești din străinătate, ca șefi de misiune, cuprinde, conform uzanțelor diplomatice și protocolare, un număr de camere de odihnă stabilit prin raportare la situația familială (în funcție de numărul de membri ai familiei care însoțesc la post șeful de misiune), o cameră de zi, un spațiu de lucru și un spațiu de reprezentare, primire și protocol, unde titularul spațiului desfășoară activități profesionale de reprezentare; de asemenea, se urmărește ca reședința să fie amplasată într-o zonă adecvată, ușor accesibilă și sigură din punct de vedere al protecției personalului.
  • Având în vedere că, potrivit informărilor trimise de ICR Londra, la momentul preluării postului de către Directorul ICR Londra nu au fost identificate spații disponibile în incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square care să poată fi utilizate ca spațiu de locuit cu statut de reședință a șefului institutului, ICR Londra a procedat la prospectarea pieței și identificarea unui spațiu care să corespundă criteriilor anterior menționate.
  • Aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea și decența spațiului ales ca reședință aparține în exclusivitate Directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activitățile și funcționarea Institutului.
  • Decizia cu privire la alegerea unui spațiu cu scop de reședință a Directorilor ICR nu implică în nicio etapă conducerea MAE; evaluarea și identificarea acestor spații aparține unor comisii desemnate la nivelul fiecărui institut cultural românesc din străinătate de către directorii institutelor, verificarea îndeplinirii procedurii legale revenind structurilor de specialitate din MAE.
  • Spațiile din incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square, atât la data încheierii contractului de închiriere pentru spațiul cu statut de reședință al Directorului ICR Londra, cât și în prezent, au fost și sunt utilizate pentru: desfășurarea activității ICR Londra; desfășurarea unor activități ale fostei Secții Consulare din cadrul Ambasadei României la Londra (în prezent, ale Consulatului General recent creat); spații de locuit pentru personalul misiunii și spații de locuit ocazional pentru cazarea temporară a persoanelor care desfășoară activități cu caracter cultural conform programelor și proiectelor culturale ale ICR Londra.
  • În ceea ce privește redimensionarea activității consulare în capitala Regatului Unit, la nivelul MAE sunt efectuate demersuri de operaționalizare a noului Consulat General vizând oferirea tuturor serviciilor consulare într-un singur spațiu adecvat pentru desfășurarea activității oficiului consular, astfel încât serviciile consulare să fie acordate în cele mai bune condiții.
  • Pe cale de consecință, mutarea reședinței Directorului ICR Londra la sediul ICR Londra poate avea loc, inclusiv având în vedere perspectiva eliberării în perioada următoare a spațiilor din sediul său din 1st Belgrave Square în care actualmente se desfășoară activități ale Consulatului General”.

Istoria sediului din centrul Londrei

Institutul Cultural Român din Londra, pe scurt ICR Londra – înfiinţat în septembrie 2004 şi care funcţionează din anul 2006 – face parte din reţeaua globală a institutelor culturale româneşti, împreună cu care formează principalul instrument de diplomaţie culturală al României.

Sediul ICR Londra se află în Belgrave Square nr. 1, chiar în inima Londrei, într-un vechi palat aristocratic construit în secolul al XIX-lea. Clădirea a fost achiziţionată de statul român în anii ’30 ai secolului trecut şi a funcţionat pe rând ca ambasadă, reşedinţă a ambasadorului sau a personalului diplomatic şi institut cultural. Înzestrată cu săli spaţioase şi elegante, împodobite cu piese vechi de mobilier şi picturi semnate de mari artişti români, această clădire maiestuoasă posedă, în egală măsură, toate dotările şi întreg suportul tehnic al unui institut cultural modern, conform descrierii de pe pagina ICR Londra.

Potrivit MAE, clădirea din Belgrave Square nr. 1 face parte din complexul arhitectural Belgrave Square, din districtul cunoscut generic astăzi ca „Belgravia”. Construcţia complexului a început în 1820. În prealabil se numea „Five Fields” şi era o zonă rurală mlăştinoasă între Londra şi satul Knightsbridge. Astăzi este unul dintre cele mai faimoase şi la modă districte ale Londrei, în vecinătatea Palatului Buckingham, a Hyde Park şi a Serpentine Gallery, Victoria&Albert Museum precum şi a uneia din cele mai luxoase zone comerciale exclusiviste din lume – Sloane Street – Knightsbridge. Clădirea de la numărul 1 aparţine Ministerului Afacerilor Externe al României, fiind achiziţionată de statul român în 1936, în timpul Regelui Carol al II-lea, sub forma unei concesiuni pe o perioadă de 999 de ani.

Conform prevederilor legale, respectiv Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, ICR coordonează activitatea institutelor din străinătate împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi, după caz, cu Academia Română şi Ministerul Culturii.

Art. 54 În susţinerea activităţii externe a Institutului, prin intermediul institutelor culturale româneşti din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe asigură:

  • a) cuprinderea în bugetul de stat a fondurilor funcţionării administrative a acestor institute;
  • b) condiţiile necesare pentru derularea programelor şi proiectelor stabilite de Consiliul de conducere al Institutului, în conformitate cu obiectivele acestuia şi pentru fiecare institut cultural în parte;
  • c) transportul în regim de curier diplomatic, al materialelor documentare necesare activităţii acestor institute.

Art. 55 Înfiinţarea şi desfiinţarea institutelor culturale româneşti din străinătate se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Culturii şi a Institutului.

Art. 56 Structura organizatorică şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale institutelor culturale româneşti din străinătate se stabilesc, la propunerea Institutului, prin ordin comun al ministrului afacerilor exetrne, ministrului culturii şi al preşedintelui Institutului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Florin Dumitrescu, schimbare totală. Cheful începe o nouă viață
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom