Bogdan Aurescu i-a cerut ministrului Dmitro Kuleba ca Ucraina să recunoască inexistența așa-zisei „limbi moldovenești”

Bogdan Aurescu i-a cerut ministrului Dmitro Kuleba ca Ucraina să recunoască inexistența așa-zisei „limbi moldovenești”
Bogdan Aurescu i-a cerut ministrului Dmitro Kuleba ca Ucraina să recunoască inexistența așa-zisei „limbi moldovenești” / Sursa FOTO: mae.ro
Publicat: 30/11/2022, 09:42
Actualizat: 30/11/2022, 09:42

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit marți, la București, cu omologul Dmitro Kuleba, prilej cu care oficialul român a transmis „solicitarea repetată” ca Ucraina să recunoască inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Totodată, ministrul Aurescu a reiterat sprijinul ferm al Bucureştiului pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

România, solidară cu Ucraina

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) arată că, în cadrul întâlnirii care a avut loc în marja Reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din ţările aliate NATO, Bogdan Aurescu a exprimat solidaritatea României cu lupta poporului şi a armatei ucrainene în războiul de agresiune declanşat de către Federaţia Rusă.

Cei doi miniştri au discutat despre situaţia infrastructurii critice din Ucraina, în special a celei energetice, cu consecinţe grave, ample, resimţite de populaţia civilă, România depunând eforturi să susţină Ucraina pe acest palier strategic.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua pe linia numeroaselor măsuri adoptate în plan naţional pentru a veni în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor ucraineni, pe palierele politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, în sfera dreptului internaţional, precum şi în plan sectorial. De asemenea, şeful diplomaţiei române a reconfirmat angajamentul pentru implicarea României, alături de partenerii occidentali, în susţinerea efortului de reconstrucţie a Ucrainei, arată MAE.

Trilaterală România-Moldova-Ucraina

Şeful diplomaţiei române a evocat şi lansarea Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina la nivel de miniştri de Externe, cu participarea miniştrilor Energiei şi a reprezentanţilor companiilor energetice, în septembrie la Odessa. Cei doi oficiali au agreat organizarea unei noi astfel de întâlniri trilaterale în viitorul apropiat. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, încă o dată, sprijinul solid al României pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei şi a amintit abordarea de principiu a ţării noastre privind consolidarea „politicii uşilor deschise” a NATO.

Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu a reamintit solicitarea repetată a părţii române ca partea ucraineană să recunoască inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, se mai arată în comunicatul transmis de MAE.

Potrivit aceleiaşi surse, Dmitro Kuleba a mulţumit pentru găzduirea Ministerialei NATO la Bucureşti, la care a fost invitată şi Ucraina să participe, precum şi pentru solidaritatea şi sprijinul constant acordat de autorităţile române poporului ucrainean, exprimându-şi deschiderea pentru aprofundarea cooperării „în spiritul bunei vecinătăţi şi a apropierii ireversibile a Ucrainei de valorile europene”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase