LIVE | Război în Ucraina, ziua 246. Bombardamente puternice lângă Kiev / Rusia a pierdut 69.220 de soldați în timpul invaziei, susține Ucraina

LIVE | Război în Ucraina, ziua 246. Bombardamente puternice lângă Kiev / Rusia a pierdut 69.220 de soldați în timpul invaziei, susține Ucraina
LIVE | Război în Ucraina, ziua 246. Bombardamente puternice lângă Kiev / Răspunsul lui Zelenski: ploaie de rachete peste Donețk! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 27/10/2022, 16:00
Actualizat: 27/10/2022, 16:13

Război în Ucraina, ziua 246. Au avut loc bombardamente puternice lângă Kiev, mai precis în regiunea care înconjoară Capitala. La rândul lor, ucrainenii au lansat o ploaie de rache peste tot Donețkul! În privința retoricii de război, ultima amenințare aparține Belarusului – președintele Lukașenko anunță că el și Vladimir Putin nu vor accepta să fie umiliți de țările occidentale.

UPDATE 15:00

Kievul se va confrunta cu întreruperi de energie electrică mai stricte și mai lungi după atacurile cu drone.

Un nou calendar al întreruperilor de curent programate va fi introdus în Kiev în următoarele zile, după ce drone iraniene au provocat miercuri seară mai multe daune infrastructurii energetice, a anunțat administrația orașului Kiev, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

Noul calendar al întreruperilor de curent este conceput pentru a preveni întreruperile necontrolate și va fi mai strict și mai lung decât cele anunțate recent de Ukrenergo, compania energetică de stat din Ucraina.

Locuitorii din clădirile de apartamente din Kiev au început să lase pachete mici de gustări în lifturi pentru a fi folosite în cazul în care oamenii rămân blocați în timpul unei pene de curent.

UPDATE 14:00

Statele Unite au avertizat „clar şi direct” Rusia asupra consecinţelor lansării unui atac nuclear asupra Ucrainei, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, catalogând drept „iresponsabile” acuzaţiile Moscovei că armata ucraineană ar fabrica arme radioactive.

„Suntem preocupaţi” de riscul ca Rusia să utilizeze o armă nucleară. „Le-am comunicat clar şi direct acest lucru ruşilor, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin”, a declarat Antony Blinken, la un eveniment organizat de agenţia Bloomberg, notează Mediafax.

Secretarul de Stat american a catalogat acuzaţiile Rusiei că Ucraina ar fabrica bombe radioactive drept „o nouă invenţie” ce reflectă o retorică „iresponsabilă”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avertizat duminică, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atras atenţia şi Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac. Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră „o acţiune falsă de transparenţă”. Acuzaţiile Rusiei au fost respinse şi de Franţa, Marea Britanie şi NATO.

UPDATE 12:00

Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului, în care susține că 69.220 de soldați ruși au fost uciși și 5.364 de vehicule blindate pentru trupe au fost distruse, transmite, joi, Sky News.

Au mai fost distruse 249 de elicoptere, 2.631 de tancuri și 271 de avioane.

Guvernul rus a anunțat ultima dată o cifră oficială privind moartea trupelor în martie, când a spus că 1.351 de soldați au fost uciși în război.

La momentul respectiv, NATO a estimat că până la 15.000 de soldați ruși au fost uciși de când Moscova a început invazia.

Iar în iulie, serviciile de informații americane au estimat că peste 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în război.

UPDATE 09:00

Americanii anunță că directorul CIA, William Burns, a efectuat o vizită neanunțată în Ucraina la începutul lunii octombrie. El a mers la Kiev imediat ce Vladimir Putin a transmis Occidentului că nu blufează când spune că va folosi „toate armele” de care dispune pentru apărarea rușilor, inclusiv a etnicilor din Ucraina. Sunt temeri că Rusia va ataca Ucraina cu o armă nucleară tactică.

La Kiev, șeful CIA s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelensky și cu alți oficiali ucraineni.

„În timp ce se afla acolo, el a reafirmat angajamentele SUA de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii rusești, în special prin continuarea schimbului de informații”, a declarat pentru CNN o sursă din interiorul CIA, care, însă, nu a refuzat să ofere mai multe detalii despre călătoria lui Burns în Ucraina.

UPDATE 08:30

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko s-au întâlnit în stațiunea Soci, de pe malul Mării Negre. Cu acest prilejul, liderul din Belarus a dezvăluit că el și omologul său rus au decis să nu tolereze „umilirea noastră de către statele occidentale”. „Rusia este o țară gigantică. Ce fel de umilință poate exista?!”, a precizat Lukașenko.

Liderul de la Minsk a mai spus că Belarus și Federația Rusă nu se vor angaja în niciun dialog cu Occidentul până când nu li se va arăta respectul cuvenit. „Cine vrea să trăiască în pace cu noi și să ne respecte, suntem deschiși dialogului. Suntem pregătiți pentru asta, dar nu vom tolera umilința. Niciun rus nu va permite niciunui președinte, inclusiv președintelui Putin, să urmeze această linie, a lipsei de respect față de Rusia”.

„Am urmărit știrile de dimineață, toată Europa clocotește! În cea mai bogată țară, Germania, toată lumea este pe stradă, toată lumea protestează!” – Aleksandr Lukașenko

UPDATE 08:00

Nici armata Kievului nu s-a lăsat mai prejos și, drept răspuns la atacurile rușilor a lansat o ploaie de rachete asupra Donețkului. 12 rezervoare cu combustibili au fost avariate în orașul Șahtersk în urma bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene. În plus, gara din oraș a fost lovită de mai multe tiruri cu rachete, fapt ce a provocat incendierea vagoanelor-cisternă cu combustibil, a clădirii gării și a caselor din apropiere.

Trei persoane au murit și două sunt rănite, anunță Pavel Kyrylenko, guvernatorul regiunii.

UPDATE 07:30

Potrivit publicației Kyiv Independent, care citează surse din Ministerul Apărării, forțele ruse au lansat 18 atacuri aeriene în ultimele 24 de ore. Cele mai multe au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, 27 octombrie, și s-au concentrat asupra regiunii Kiev, care înconjoară capitala Ucrainei. Guvernatorul regiunii, Oleksiy Kuleba, anunță că nu există victime printre civili.

Pe de altă parte, ucrainenii susțin că au doborât 19 drone folosite de ruși în atacurile din Odesa, Mykolaev și Vinița.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului