Bolile care anulează permisul auto. Ce prevede noul Cod Rutier

Bolile care anulează permisul auto. Ce prevede noul Cod Rutier
FOTO - Poliția de Frontieră
Publicat: 30/01/2022, 12:15

Noul Cod Rutier a fost publicat în Monitorul Oficial, iar documentul stabilește care sunt afecțiunile medicale care anulează imediat carnetul auto. Cei care au afecțiuni la nivelul aparatului respirator, persoanele care au antecendente de infarct miocardic sau cele cu tulburări mintale nu pot conduce pe drumurile publice din România.

Conform legislației din România, pentru a obține carnetul de conducere e nevoie de un aviz medical și de unul psihologic.

Pentru a putea conduce pe drumurile publice din România, șoferii nu trebuie să aibă stimulator cardiac și nici să nu aibă antecedente de infarct miocardic. Ei pot obține, totuși, permisul dar numai în cazul în care primesc avizul din partea medicului, scrie promotor.ro.

În plus, nici persoanele care au tulburări mintale nu pot obține sau reînnoi permisul de conducere. Aceeași măsură este valabilă și în cazul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat sau a celor care prezintă afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului și apnee.

De asemenea, și persoanele care au boli cardiovasculare sunt vizate de noul Cod Rutier, fiind vorba și de angina pectorală de repaus sau de emoție. În același timp, nici cei cu probleme neurologice grave, precum epilepsia, afecțiuni renale sau probleme cu alcoolul sau drogurile nu vor putea dobândi sau reînnoi permisul.

Actul normativ face referiri și la persoanele care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare. Mai exact, conducătorul auto în cauză va trebui să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou.

Cele mai importante modificări la Legea Circulației

Cele mai importante modificări la Legea Circulației  (OG 195/2002) se referă la introducerea unui nou prag de viteză, 70 km/h, peste limita maximă admisă. Depășirea acestuia urmează să fie sancționată cu reținerea permisului pentru 120 de zile (în prezent 90 de zile), fără posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la o lună.

Totodată, apar două noi sancțiuni pentru circulația neregulamentară pe autostradă. Astfel, întoarcerea și mersul pe contrasens se vor sancționa cu suspendarea permisului pentru 4 luni (față de 2 luni în prezent), fără posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare.

Mersul nejustificat pe banda de urgență duce la suspendarea permisului pentru 90 de zile (în prezent este prevăzută doar amendă). Pentru această ultimă abatere, amenzile se majorează de la 580-725 lei la 1300- 2900 lei.

De asemenea, Poliția Rutieră a definit „condusul agresiv” și a stabilit sancțiuni cuprinse între 580 și 725 de lei cu posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 15 zile cu măsura complementară de reținere a permisului 30 de zile.

„Proiectul cuprinde dispoziții prin care: se definește comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile
publice, precum și sancțiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (1.305 lei -2.900 lei.)”. În Nota de Fundamentare amenzile prevăzute erau și mai mari.

Prin comportament agresiv se înțelege și caxonatul excesiv, celebrele „flash-uri” sau ,,accelerarea repetată a motorului de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult