BREAKING NEWS: Banca Transilvania a cumpărat integral grupul bancar Idea Bank România. La cât se ridică tranzacția prin care BT își consolidează poziția de lider pe piața bancară

BREAKING NEWS: Banca Transilvania a cumpărat integral grupul bancar Idea Bank România. La cât se ridică tranzacția prin care BT își consolidează poziția de lider pe piața bancară
Omer Tetik, CEO BT / Sursă Foto: Banca Transilvania
Publicat: 03/06/2021, 08:59
Actualizat: 03/06/2021, 09:00

Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania a aprobat, în data de 02.06.2021, perfectarea tranzacției pentru achiziționarea întregului pachet de acțiuni deținut de către Getin Holding Group (Polonia) în capitalul social al Idea Bank S.A., se arată în informarea publicată pe platforma Bursei de Valori București (BVB).

Potrivit aceleiași informări, contractul a fost semnat miercuri, 2 iunie a.c., și consfințește faptul că ”în cadrul tranzacției, Banca Transilvania dobândește și participații in capitalul social al societăților din Grupul Idea Bank din România, respectiv Idea Leasing IFN SA si Idea Broker de Asigurare SRL”. Idea Bank este un grup bancar polonez, listat la bursa din Varșovia, care a deschis businessul din România în anul 2015.

Prețul tranzacției ce urmează să fie plătit de către Banca Transilvania este de aproximativ 43 milioane euro

Banca Transilvania și companiile din scopul tranzacției vor acționa ca entități separate până la finalizarea achiziției, urmând ca doar după această dată să aibă loc procesul de integrare în cadrul Grupului Financiar BT, se precizează în informarea trimisă de BTRL Bursei de Valori București,  obligatorie pentru orice companie listată în momentul realizării unei tranzacții prin care se modifică acționariatul, participațiile de capital, fuziunile sau achizițiile.

Companiile din România  care funcționează sub brandul Idea Bank însumează active totale de 2,85 miliarde lei, peste 60.000 de clienti, 530 de angajați și 46 de unități, potrivit datelor raportate la 31 decembrie 2020.

Grupul Getin Holding este listat la Bursa din Varșovia și are activitate in retail banking, leasing, intermediere financiară, factoring și consultanță în Polonia, Ucrania și România. Dacă celelalte achiziții au fost pentru a consolida businessul, ”achiziția Idea::Bank este o nouă oportunitate pentru Banca Transilvania și pentru clienți”, spune Horia Ciorcilă, Președinte Consiliul de Administratie, Banca Transilvania.

Ideea::Bank, ca parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, va fi un hub de digital banking prin care se vor lansa și dezvolta idei creative de soluții digitale – Horia Ciorcilă

Din 2015 Idea::Bank a intrat pe piața românească cu soluții financiar-bancare, produse și servicii pentru persoane fizice și IMM-uri, mizând pe dezvoltarea noilor tehnologii de digital banking. Cu o răspândire teritorială importantă, banca a reușit să creeze, în primii cinci ani de funcționare în România, o rețea de  33 de sucursale și trei puncte de lucru la nivel național.

Idea::Bank este o entitate independentă a grupului Getin Holding, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare din Polonia. Getin Holding are operațiuni extinse în Europa Centrală și de Est, cu expertiză în retail banking și leasing și peste 6.000 de angajați, fiind una dintre cele mai mari companii listate la Warsaw Stock Exchange MWIG 40 index.

Consultanții Băncii Transilvania în tranzacția de achiziție a operațiunilor grupului bancar polonez din România au fost Barclays Bank Ireland PLC, Filip & Company, EY si Linklaters. Pe de altă parte, Rothshild & Co., Sayenko Kharenko si Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, au asistat Geting Holding în finalizarea operațiunilor de vânzare.

Primele achiziții de pe piața bancară din România, pe care Banca Transilvania l-a realizat clar în scopul extinderii și ”atacului” la prima poziție din sistem, deținut fără apel de grupul BCR Erste, au fost în 2015 și, respectiv, 2018. Prima achiziție a fost a băncii Volksbank Romania și  a constituit cea mai mare tranzacție de pe piața bancară din România la acel moment. A urmat, în 2018, achiziția Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing.

Prin cele două achiziții, la care s-a adăugat strategia de creștere organică, Banca Transilvania a vizat ascensiunea spre pe primul loc în sistemul bancar românesc, ceea ce s-a și întâmplat, depășind, ca active, BCR Erste, grupul bancar dominant în ultimii 15 ani în România.

Banca Transilvania are 3,2 milioane de clienți, peste 9.000 de angajați și 500 de sedii. Procesul de integrare va avea loc numai după îndeplinirea tuturor procedurilor legale, precum și după solicitarea și obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților competente.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Discriminare în era Covid. O femeie a fost refuzată la gogoșerie pe motiv că era...
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Schimbare majoră privind alocațiile de stat în 2022. Posibile vești bune pentru milioane de copii
ADRIAN POLEC vrea și el un BLOC cu 8 etaje în Mamaia
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
RĂZBOI LÂNGĂ ROMÂNIA?! Este șoc total la graniță. Rusia ar putea invada un fost teritoriu...
Andreea Esca a vărsat lacrimi amare. Despărțirea a lăsat urme adânci pentru vedetă. „Mai greu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...