Joe Biden, VIZITĂ surpriză la Kiev: ”Când Putin și-a lansat invazia a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat”

Joe Biden, VIZITĂ surpriză la Kiev: ”Când Putin și-a lansat invazia a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat”
Foto: Twitter
Publicat: 20/02/2023, 15:10
Actualizat: 20/02/2023, 15:28

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a sosit luni la Kiev. Biden se întâlnește cu cu președintele Ucrainei, Volodimyr Zelenski, acesta fiind într-o vizită surpriză.

Joe Biden anunțase sosirea în Polonia. Vizita are loc cu patru zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ora 15.00: După conferința de presă comună susținută de cei doi lideri, Biden a plecat din capitala Ucrainei către Varșovia, acolo unde se va întâlni cu aliații.

Două avioane de supraveghere ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au zburat în cerc în apropierea graniței dintre Polonia și Ucraina, în timp ce Joe Biden a vizitat Kievul, relatează Sky News. Ambele avioane sunt Boeing E-3B Sentry, care funcționează ca sisteme de avertizare timpurie și control aeropurtat.

Ce spun ucrainenii despre vizita lui Joe Biden la Kiev

Locuitorii Kievului au salutat vizita președintelui american Joe Biden în capitala Ucrainei, spunând că prezența sa în țară este semnificativă.

”M-a impresionat cu adevărat. E bun, nu mă așteptam la vizita lui. Sunt sigură că vizita lui înseamnă foarte mult”, a spus Yuliya Ivanova.

”Biden va putea privi situația din Ucraina din interior, va putea vorbi cu mulți reprezentanți ai guvernului nostru. Se va uita și va vedea cât de greu ne este. Cred că ne vom putea baza pe mai mult ajutor american. Sperăm că ne va oferi sprijin”, a precizat Tetyana Yevtushenko, un medic în vârstă de 30 de ani.

Știrea inițială

Casa Albă anunțase doar vizita de două zile pe care Biden o va face începând de astăzi în Polonia. În toată Ucraina este avertizare de raid aerian, pe fondul acestei vizite, scrie The Guardian.

”Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Joe Biden într-un mesaj pe Twitter.

”Președinte Joe Biden, bun venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este un semn extrem de important de sprijin pentru toți ucrainenii”, a scris Volodimyr Zelensky pe Facebook.

Biden a vizitat Mănăstirea Sf. Mihail, alături de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Capitala Ucrainei se afla într-un blocaj de securitate strict, traficul auto fiind oprit și chiar pietonii blocați de pe anumite străzi.

Chiar în timp ce Biden se afla pe străzile Kievului, în oraș au sunat sirenele de raid aerian, scrie Washington Post.

Comunicatul Casei Albe despre vizita lui Joe Biden în Ucraina

”În timp ce lumea se pregătește să marcheze împlinirea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru ferm și neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Când Putin și-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înșelat amarnic.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și cu echipa sa pentru o discuție extinsă privind sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o altă livrare de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme anti-blindate și radare de supraveghere aeriană, pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean în fața bombardamentelor aeriene.

Și voi împărtăși faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine mașina de război a Rusiei.

În ultimul an, Statele Unite au creat o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent m iar acest sprijin va dura.

De asemenea, sunt nerăbdător să ajung în Polonia pentru a mă întâlni cu președintele Duda și cu liderii aliaților noștri de pe flancul estic, precum și pentru a prezenta observații cu privire la modul în care Statele Unite vor continua să mobilizeze lumea pentru a sprijini poporul ucrainean și valorile fundamentale ale drepturilor și demnității umane menționate în Carta ONU, care ne unesc în întreaga lume”, spuns Joe Biden în comunicatul postat de Casa Albă.

Nicolae Ciucă: ”O vizită foarte importantă, care transmite mesajul de solidaritate”

Într-o declarație de presă susținută de Nicolae Ciucă, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL, premierul României a spus că vizita lui Joe Biden la Kiev este foarte importantă.

”Este o vizită foarte importantă, care transmite mesajul de solidaritate și de continuare a sprijinului pe care comunitatea internațională în va acorda Ucrainei, indiferent de evoluția situației din teren”, a spus Nicolae Ciucă.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep IUBEȘTE din nou?! E milionar în Top 300 Capital: : Așa s-a întâmplat
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×