UPDATE | Procurorii DNA, percheziții la Primăria Capitalei. Au fost ridicate mai multe dosare personale ale unor directori din PMB

UPDATE | Procurorii DNA, percheziții la Primăria Capitalei. Au fost ridicate mai multe dosare personale ale unor directori din PMB
Publicat: 11/07/2023, 21:45
Actualizat: 11/07/2023, 21:46

Procurorii DNA au descins, marți dimineață, la Primăria Municipiului București (PMB). Din primele informații, aceștia fac percheziții la Direcția de Urbanism din Primăria București, într-un dosar legat de emiterea de autorizații de construcții, fiind vizate mai multe proiecte și contracte de urbanism.

UPDATE – ora 21:45: Echipele DNA care au fost, astăzi, la Primăria Capitalei au ridicat dosarele personale ale directorilor Ticu Tinel, Cristea Florin, Matei Damian, Grigoraș Daniel, Ghiță Nicușor, Cercel Dana, Davidoiu Eugen și Pungă Diana. Este vorba de fișele de post și cele de evaluare, de la numire până în prezent.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a numit-o, la începutul anului 2021, pe Diana Pungă – șefa sa de cabinet de la Primăria Generală – în funcția de administrator public al Municipiului București. Anterior, în timpul mandatului Gabrielei Firea, funcția a fost ocupată de Sorin Chiriță.

Potrivit SpotMedia, Diana Pungă are 37 de ani și a fost membru USB (partidul fondat de Nicușor Dan și care s-a transformat, ulterior, în USR).

De asemenea, a fost unul dintre membri activi ai Asociației Salvați Bucureștiul (ASB), fondată de Nicușor Dan în 2008. Această asociație există încă și luptă pentru salvarea patrimoniului construit din București și pentru împiedicarea exceselor urbanistice.

Diana Pungă a absolvit studii umaniste la Universitatea din București și are experiență în principal în marketing și în PR.

Totodată, ea a fost implicată activ în proiectul „Fără penali în funcții publice”, dar și în campaniile electorale ale lui Nicușor Dan, care confirmase  – pentru Libertatea – că Diana Pungă i-a coordonat campania din 2020.

UPDATE – ora 12.15: Primăria Capitalei precizează că sunt vizate mai multe instituții de controlul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

”La această oră se desfășoară un control al procurorilor DNA la sediul Primăriei Municipiului București care vizează mai multe Direcții din instituție”, transmite PMB.

Surse administrative au precizat pentru Gândul că procurorii DNA l-ar fi căutat la birou chiar pe Nicușor Dan, dar nu l-ar fi găsit în instituție. Verificări s-ar fi făcut și la biroul administratorului public, potrivit surselor Gândul, iar la ora transmiterii acestei știri, procurorii sunt „închiși” în biroul Direcției de Urbanism.

Vizat de această descindere a procurorilor ar fi chiar noul arhitect-șef al Capitalei, Matei Damian, pe  numele acestuia existând, în urmă cu o lună, o plângere penală depusă de fostul arhitect-șef. Despre culisele pensionării fostului arhitect-șef al Primăriei Capitalei, Adrian Bold, scos din schemă de Nicușor Dan, care apoi l-a pus interimar pe Matei Damian, Gândul a scris, în exclusivitate, încă din luna mai (detalii AICI).

Inspectoratul de Stat în Construcții a făcut mai multe controale în Primăria Capitalei după această plângere penală și au descoperit aproximativ 260 de autorizații și avize semnate de Matei Damian fără dreptul de a fi validate de către acesta. Gândul a prezentat, în exclusivitate, atât traseul petiției lui Adrian Bold, cât și concluziile verificărilor făcute de ISC (detalii AICI).

Daniel Matei a semnat în locul lui Adrian Bold când acesta era încă arhitect-șef al Capitalei

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a finalizat la jumătatea lunii iunie controlul dispus la sesizarea Prefecturii București, după ce fostul arhitect-șef al Capitalei, Adrian Bold, dat afară de Nicușor Dan, a acuzat că altcineva a semnat în numele lui.

Sesizarea a venit după de Adrian Bold a fost scos „la pensie” de primarul Nicușor Dan, informațiile obținute de Gândul dezvăluind că între arhitectul-șef al Capitalei și edil nu a existat o „colaborare foarte bună” de-a lungul timpului. Potrivit dispoziției de încetare a raportului de serviciu al lui Adrian Bold, acesta a trebuit să părăsească biroul chiar de pe data de 28 mai. Pe 29 mai erau deja înregistrate la Prefectură petițiile depuse de Adrian Bold.

Conform informațiilor Gândul, publicate în exclusivitate, Adrian Bold a reclamat că mai multe acte administrative – respectiv certificate de urbanism și autorizații de construire – ar fi fost semnate de altcineva, în numele său, fără ca el să știe și fără să-și fi delegat atribuțiile.

Conform surselor Gândul, ca urmare a adresei Prefecturii, angajații cu atribuții de control în cadrul Inspectoratului în Construcții al Municipiului București au desfășurat o acțiune de control și inspecție, prin sondaj, la Primăria Capitalei, având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire eliberate în ultimele două luni ale lui Adrian Bold ca arhitect-șef, respectiv aprilie și mai 2023.

Din analiza adresei Inspectoratul de Stat în Construcții rezultă că, din cele 285 de certificate de urbanism și 35 de autorizații de construire supuse verificării, s-a constatat că doar 25 de certificate de urbanism și 20 de autorizații de construire au fost semnate de Adrian Bold ca arhitect-șef al Capitalei, în ultimele două luni.

Restul de 260 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire au fost semnate de un alt angajat, pentru arhitectul-șef, în datele de 3, 7 și 24 aprilie, respectiv 2, 5, 15 și 17 mai.

Potrivit documentelor atașate la adresa transmise de ISC, arhitectul-șef al Bucureștiului depusese cereri de concediu și, prin urmare, locul lui a fost ținut de Matei Damian, director al Direcției de Urbanism din Primăria Capitalei, în 27 octombrie 2022, 7 decembrie 2022 și 16 martie 2023, iar certificatele de urbanism și autorizațiile de construire au semnate în 3, 7 și 24 aprilie, respectiv 2, 5, 15 și 17 mai.

Adresa ISC consultată de Gândul subliniază astfel că datele în care au fost semnate 230 de certificatele de urbanism și 15 autorizațiile de construire nu corespund cu datele în care atribuțiile arhitectului-șef au fost delegate către alt angajat din Primărie.

De asemenea, conform Notei de Serviciu nr. 5/14.02.2023, atribuțiile corespunzătoare arhitectului-șef al Capitalei au fost delegate în sarcina lui Matei Damian, în condițiile în care Adrian Bold a participat la lucrările Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice București.

Și în Nota de Serviciu nr. 8/24.03.2023, atribuțiile arhitectului-șef stabilite prin Regulamentul de Ordine Interioară al PMB privind Serviciul Publicitate Stradală și Serviciul Proiecte Urbane au fost delegate în sarcina lui Matei Damian, directorul executiv al Direcției Urbanism.

Obiectul de activitate al Serviciului Proiecte Urbane nu prevede în sarcina angajaților care își desfășoară activitatea în cadrul acestei structuri obligația de a întocmi sau semna certificate de urbanism sau autorizații de construire.

Totodată, potrivit art. 73, alin. 8 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Primăriei Municipiului București, în sarcina salariaților care își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Publicitate Stradale a fost stabilită strict atribuția de a emite certificate de urbanism și autorizații de construire pentru suporturi publicitare, precum și pentru firme.

Astfel, inspectorii ISC au constatat că, în ceea ce privește 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire nu au fost identificate note de serviciu sau alte documente, respectiv cereri de concediu, având ca obiect transmiterea atribuțiilor stabilite în sarcina arhitectului-șef către alți salariați.

ISC a menționat că din totalul certificatelor de urbanism și autorizațiilor menționate trebuie excluse documentațiile (autorizații și certificate de urbanism) întocmite de Serviciul Publicitate Stradală.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Motivul pentru care Nicușor Dan l-a trimis „la pensie” pe Adrian Bold, arhitectul-șef al Capitalei. Ce a umplut paharul

EXCLUSIV | Culisele pensionării fostului arhitect-șef al PMB. Scos din schemă de Nicușor Dan, Adrian Bold acuză: ”Cineva a semnat în numele meu!”

EXCLUSIV | Plângere penală la DNA pe numele lui Nicușor Dan. Edilul Capitalei, acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență

EXCLUSIV | Sute de acte de urbanism suspecte ar putea aduce procurorii în Primăria lui Nicușor Dan. Un șef din PMB a semnat în locul arhitectului-șef

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!