Persoanele internate în spital, care se apropie de sfârșitul vieții, cer de obicei mâncare nostalgică pentru ultima lor masă, după cum a dezvăluit Spencer Richards, chef la Centrului de Îngrijiri Paliative Sobell din Oxfordshire. El consideră că gestul de a pregăti ultima masă a unei persoane este „cel mai mare privilegiu” pe care îl poate avea un bucătar.
„Recent, un pacient de 21 de ani nu se regăsea deloc în meniul standard. Era tânăr și prefera mâncarea de tip street-food, așa că am vorbit și am adaptat meniul pentru el”, a povestit Spencer, potrivit Daily Mail.
Un alt moment emoționant a fost când a pregătit un tort pentru o pacientă care împlinea 93 de ani, iar femeia nu avusese parte de o viață tradițională de familie.
Aceasta a izbucnit în lacrimi, când a primit tortul-surpriză. „A fost peste măsură de fericită”, a spus bucătarul.
De altfel, torturile aniversare sunt printre cele mai solicitate preparate în rândul pacienților, în special cei în vârstă, pentru că – pe lângă încărcătura emoțională – deserturile moi sunt mai ușor de tolerat de către bolnavii aflați în tratament oncologic. Aceștia se confruntă frecvent cu greață, ulcerații orale sau modificări ale gustului.
„Mâncarea în acest stadiu al vieții este la fel de mult despre adaptare, cât este despre gătit. Mulți pacienți își pierd capacitatea de a înghiți sau își pierd simțul gustului, din cauza tratamentelor. De multe ori, cancerul dă poftă de dulce, iar pacienții devin sensibili la sare, așa că ajustăm totul cu grijă”, a explicat Spencer Richards.
Pe lângă torturi, preparatele preferate includ deserturi franțuzești precum panna cotta sau crème brûlée, ambele fiind ușor de consumat.
Pentru cei care mai pot tolera doar jeleu sau înghețată, el se asigură că sunt servite cu grijă și respect, scrie Adevărul.
„Nu realizăm întotdeauna pe moment ce înseamnă pentru ei, dar aflăm ulterior. Familiile revin după luni întregi doar ca să ne mulțumească”, a mărturisit el.
Spencer își amintește și un gest emoționant de Crăciun, atunci când familia unui fost pacient a venit cu mâncare pentru întreg personalul centrului de îngrijiri paliative, în semn de recunoștință.
„Ajuns în acest punct al carierei, simt că trebuie să ofer ceva înapoi. Mâncarea este un mediu extrem de emoțional – poate trezi amintiri din copilărie și poate crea altele noi. Asta încercăm noi să facem aici”, a concluzionat acesta.