Câciu: REDUCEREA numărului de consilieri din ministere a rămas în Ordonanţă. Criteriile sunt şi unele de performanţă

Publicat: 12/05/2023, 16:41

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu a declarat că reducerea numărului de consilieri din ministere a rămas în Ordonanţa care prevede reducerea cheltuielilor bugetare. Aceasta după ce actul normativ a suferit unele modificări după dezbaterea din ședința de Guvern de vineri. El a arătat că sunt în jur de 900 de consilieri, pe întreg aparatul,  deci vor rămâne 450 de persoane.

Câciu a prezentat, vineri, după şedinţa de Guvern, prevederile din Ordonanţa de reducere a cheltuielilor, adoptată de Executiv, arâtând că au apărut câteva modificări față de forma inițială. Ministrul Finanţelor a anunţat și care sunt criteriile după care vor fi evaluați consilierii din ministere, precizând că 450 dintre aceștia vor pleca, potrivit măsurilor asumate prin Ordonanță.

”Sunt în jur de 900 pe întreg aparatul, deci practic înjumătăţirea lor, vorbim de administraţia centrală, va fi de 450. Acum, depinde şi de posturile ocupate, pentru că nu toate posturile sunt ocupate, am discutat doar aritmetic, modificarea actuală faţă de ceea ce prevedea legea iniţială”, a spus Cîciu.

Ministrul a precizat că el are şase consilieri. Întrebat câţi vor fi daţi afară, ministrul a precizat: „Avem o discuţie şi o analiză, criteriile sunt şi unele de performanţă, am totuşi o vechime în zona aceasta de demnitate publică ..dar va fi o discuţie, până la urmă sunt consilieri personali şi aici nu cred că ar trebui să se supere nimeni. E o discuţie bazată pe elemente şi de performanţă şi de loialitate, de încredere, de profesionalism”.

Despre informaţiile potrivit cărora sunt instituţii care au început să facă achiziţii, ministrul Finanţelor a arătat că acest lcuru arată că ”era necesară Ordonanţa. ”Eu cred că o mai bună chibzuinţă în cheltuirea banilor contribuabilului este necesară. Eu consider că nu asta rezolvă problemele de eficienţă în actul de guvernare”, a spus Câciu, despre achiziţia de telefoane performante la unele ministere.

Modificările aduse Ordonanței în ședința de Guvern

”Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, au apărut şi câteva modificări”, a precizat ministrul Adrian Câciu.

”Avem o excepţie privind Programul Rabla, pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante, suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice. Aici, prin memorandum sectoarele vor veni în faţa Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară în continuare angajarea de personal, inclusiv educaţie şi sănătate”, a explicat Adrian Câciu.

De asemenea, ministrul a explicat că a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat.

”Faţă de actul normativ pus în transparenţă publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu sectoarele. Acest articol din legea salarizării există, rezidă şi în legea salarizării şi s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a anunţat ministrul Finanţelor.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice