Cadavrul unui activist din Belarus, predat familiei cu capul bandajat, după ce a murit în închisoare. Rudelor li s-a spus că a făcut infarct

Cadavrul unui activist din Belarus, predat familiei cu capul bandajat, după ce a murit în închisoare. Rudelor li s-a spus că a făcut infarct
Activistul politic belarus Vitold Așurak a murit în închisoare. Foto: Facebook
Publicat: 27/05/2021, 16:49
Actualizat: 27/05/2021, 16:51

Cadavrul unui activist din Belarus care a murit în închisoare săptămâna trecută a fost predat rudelor cu capul înfășurat în bandaje, a declarat un prieten de familie presei locale.

Vitold Ashurak, în vârstă de 50 de ani, a murit pe 21 mai în timp ce exercita un mandat de cinci ani pentru participarea la protestele anti-guvernamentale. A fost condamnat în ianuarie.

Potrivit unui raport medical de stat, familiei Ashurak a primit pe 25 mai corpul său, cauza morții nu a fost încă stabilită. Rudele au spus că li s-a spus că a murit în urma unui infarct. Soția lui Ashurak a declarat presei la începutul săptămânii că soțul ei nu avea probleme cardiace anterioare, scrie Radio Europa Liberă.

Prietenul de familie și jurnalistul Volha Bykouskaya a declarat presei că Ashurak era înfășurat în bandaje de la vârful capului până la nas și „doar gura îi era vizibilă”.

Familia Ashurak a refuzat să vorbească cu jurnaliștii despre starea corpului lui Ashurak și nu va solicita o autopsie independentă.

Comitetul de investigații din Belarus a publicat un videoclip mai târziu, pe 25 mai, în care se arăta că Ashurak se prăbușește de două ori în celula sa de închisoare.

Gardienii au aplicat un bandaj pe capul prizonierului după prima cădere

RFE / RL nu a putut confirma imediat dacă prizonierul din videoclip este Ashurak.

Zmitser Karol, un chirurg belarus care a urmărit videoclipul de 55 de secunde, a declarat că prizonierul pare a fi foarte slab din cauza malnutriției. Karol s-a întrebat de ce autoritățile ar lăsa un astfel de prizonier singur în celula sa după prima cădere, dacă ar avea probleme cu inima.

Andrey Bandarenka, un activist pentru drepturile omului care a servit opt ​​luni în aceeași închisoare din Shklov din estul Belarusului, a declarat pentru RFE / RL că persoana din video se află într-o celulă de detenție punitivă pentru cei acuzați de încălcarea regulilor penitenciare.

Cine a fost Vitold Așurak

Ashurak, în vârstă de 50 de ani, a fost membru al partidului de opoziție al Frontului Popular din Belarus și coordonator al mișcării Pentru libertate.

El a participat activ la valul de proteste pașnice după alegerile prezidențiale din 9 august despre care opoziția spune că a fost trucată în favoarea omului puternic Alyaksandr Lukashenka.

Autoritățile bieloruse au răspuns la demonstrații cu o represiune violentă, reținând zeci de mii de protestatari în lunile următoare.

Human Rights Watch a declarat că poliția din Belarus a supus sutelor de protestatari la tortură și alte maltratări, inclusiv reținându-i în condiții inumane și degradante. Mai mulți protestatari au murit în urma acțiunilor poliției.

La un proces cu ușa închisă din ianuarie, o instanță l-a găsit pe Ashurak vinovat de încălcări grave ale ordinii publice și violență împotriva poliției.

El a fost unul dintre cei peste 400 de deținuți politici închiși în urma alegerilor prezidențiale, potrivit grupurilor de drepturi locale.

Liderul opoziției în exil, Svyatlana Tsikhanouskaya, a declarat la începutul săptămânii că a fost „devastată” când a auzit că Ashurak a murit și a atacat autoritățile.

„Oamenii nu suferă, oamenii mor din cauza regimului din Belarus”, a spus ea într-o postare pentru Twitter.

Uniunea Europeană și Statele Unite au sancționat Lukashenka și zeci de oficiali și oameni de afaceri cu înghețarea activelor și interdicții de viză pentru tratamentul brutal aplicat protestatarilor.

Citește și: Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, reuniune de urgență. Belarusul, o problemă de securitate aviatică

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York