Calendar creștin ortodox, 30 aprilie 2021. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos

Calendar creștin ortodox, 30 aprilie 2021. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos
Răstignirea lui Iisus Hristos (FOTO: crestinortodox.ro)
Publicat: 30/04/2021, 09:08
Actualizat: 30/04/2021, 09:37

În acest an, Vinerea Mare (sau Vinerea Patimilor) a picat pe 30 aprilie și este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și – deci – ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină, numite „Triduum Sacrum”, din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

Conform credinței creștine, în această zi a avut loc moartea lui Iisus Hristors, care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc.

Acestă tristă zi pentru creștinism mai este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

Slujbele din această perioadă cuprind:

  • Denia de Joi seara, în timpul căreia se citesc „cele douăsprezece Evanghelii“ care vorbesc despre Pătimirile Domnului;
  • Ceasurile împărătești au loc vineri dimineața, Vecernia, în timpul căreia se face și „Punerea în mormânt“ sau scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare și Pavecernița.

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

În acestă zi de vineri, seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului.

După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri

Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, notează crestinortodox.ro.

Din strămoşi se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer (un văl folosit pentru a acoperi Sfântul Disc și Sfântul Potir în timpul Liturghiei, în vremea sfințirii Darurilor și după aceea) nu-i doare capul, mijlocul şi șalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

La terminarea slujbei de seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii.

La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasa cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari.

Ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.

Unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

Lucruri interzise în Vinerea Mare

  • Trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.
  • În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale și este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.
  • Nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer.

Ce restricții de circulație vor fi în noaptea de Înviere în București

Autoritățile bucureștene informează că în noaptea de 1 spre 2 mai, când este sărbătorită Învierea, vor fi impuse restricții de circulație în zona Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Organizarea și desfășurarea adunării publice cu prilejul Sărbătorii de Înviere a Domnului la Arhiepiscopia Bucureștilor a fost avizată din punct de vedere tehnic al circulației rutiere și pietonale în curzul zilei de 20 aprilie, în ședința extraordinară a Comisiei Tehnice de Circulație.

Restricțiile de circulație vizează participarea la slujba din Sfânta și Marea Sâmbătă, în intervalul 01 mai 2021, începând cu orele 23.00 – 02 mai 2021, orele 03.30.

Prognoza meteo, 30 aprilie 2021. Vremea se încălzește semnificativ, în Vinerea Mare, dar sunt așteptate și averse

Potrivit prognozei meteo de vineri, 30 aprilie (Vinerea Mare), vremea se va încălzi semnificativ, mai ales în regiunile sudice și estice, dar sunt așteptate și câteva averse în mai multe zone din țară.

Instabilitatea atmosferică se va accentua în a doua parte a zilei, când în nord, nord-vest, centru și la munte vor fi averse, tunete, fulgere și vânt. Cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp și vor fi condiții de grindină.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Doliu în lumea filmului! Un mare actor american s-a stins din viață
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?