SUA au început să vaccineze anti-Covid și copiii sub 5 ani. Ce spun părinții

SUA au început să vaccineze anti-Covid și copiii sub 5 ani. Ce spun părinții
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 22/06/2022, 20:58
Actualizat: 22/06/2022, 21:00

SUA au început, marţi, să vaccineze anti-Covid copii cu vârsta sub 5 ani. Măsura este aprobată de unii părinţi, care astfel vor să îşi protejeze copiii de cele mai grave efecte ale noului coronavirus. În schimb, alții sunt mai sceptici.

„Cred că vreau să văd mai multe rezultate ale cercetărilor”, a declarat o mămică în vârstă de 29 de ani, care îşi plimba fiul de 2 ani prin parc, adăugând vrea să aştepte câţiva ani înainte de a-şi vaccina copilul.

În urmă cu o săptămână, tot în SUA a demarat campania de vaccinare anti-Covid a sugarilor şi copiilor mici, odată cu recomandarea experţilor americani, care au decis să autorizeze vaccinurile Moderna şi Pfizer începând de la vârsta de şase luni.

Mai multe ţări şi teritorii, printre care Argentina, Bahrein, Chile, China, Cuba, Hong Kong şi Venezuela, oferiseră anterior posibilitatea vaccinării împotriva COVID-19 pentru copiii de vârstă mică, dar nu cu vaccinuri pe bază de ARN mesager (Pfizer, Moderna), considerată cea mai avansată tehnologie în domeniu.

Agenţia Europeană pentru Medicamente analizează în prezent vaccinul Moderna pentru utilizarea la copiii de sub şase ani şi ar putea urma decizia SUA, informează Agerpres.

Copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi patru ani nu prezintă un risc la fel de ridicat precum adulţii, în cazul infectării cu SARS-CoV-2

Totuși, amploarea contaminărilor a dus la peste 45.000 de internări în spitale şi la aproape 500 de decese – dintr-un total de peste un milion – în grupa de vârstă 0-4 ani în SUA, de la începutul pandemiei.

Potrivit unei anchete a Kaiser Family Foundation din luna mai, doar unul din cinci părinţi cu copii în vârstă de sub cinci ani dorea să îşi vaccineze copiii imediat.

Și, ca un semn că politizarea persistă în SUA în jurul vaccinurilor, guvernatorul Floridei şi posibilul rival al lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2024, Ron DeSantis, a refuzat să facă o comandă la guvernul federal pentru vaccinuri pentru copii cu vârsta de sub cinci ani, „care nu au niciun risc de a lua ceva”, a declarat acesta potrivit acestuia.

În replică, președintele american Joe Biden a afirmat că nu e momentul pentru politică.

„Este vorba despre a le permite părinţilor să facă tot ceea ce le stă în putinţă pentru siguranţa copiilor lor”, a punctat liderul de la Casa Albă.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult