Canalizarea, coșul de gunoi al bucureștenilor. Angajații staţiei de epurare a apelor uzate Glina au găsit de la şerveţele umede şi scutece până la cârpe, jucării, electrocasnice şi animale moarte

Canalizarea, coșul de gunoi al bucureștenilor. Angajații staţiei de epurare a apelor uzate Glina au găsit de la şerveţele umede şi scutece până la cârpe, jucării, electrocasnice şi animale moarte
FOTO - Facebook.com/GardaNationaladeMediu
Publicat: 27/09/2022, 22:52
Actualizat: 27/09/2022, 22:57

Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Aurelian Păduraru, a vizitat – marți – staţia de epurare a apelor uzate Glina, un obiectiv foarte important pentru protecţia mediului.

El a discutat cu reprezentanţii Apa Nova, societatea ce administrează staţia de epurare, care i-au transmis că una dintre marile probleme cu care se confruntă este cantitatea mare de deşeuri pe care bucureştenii la aruncă în canalizare.

FOTO – Facebook.com/GardaNationaladeMediu

Aceștia au găsit de la mii de tone de şerveţele umede şi scutece (făcute în marea lor majoritate din plastic şi care nu se dezintegrează) până la cârpe, jucării, tot felul de echipamente electrocasnice şi chiar carcase de animale. Capete de porc (mistreț) sau chiar porcul cu totul (domestic), cai sau o jumătate de oaie.

„Ridică un capac de canalizare şi a aruncat animalul cu totul sau un frigider ori un covor, chiar şi o traversă de cale ferată. Nu mai punem la socoteală uleiuri, substanţe toxice, medicamente expirate, carburanţi, plăpumi, aparate de aer condiționat, carcase de televizoare, anvelope. Totul la canal. Numai că acest «totul» are un preţ şi încă unul foarte mare. Avarii, disconfort şi poluarea mediului”, se arată într-un comunicat al Gărzii Naționale de Mediu.

În acest context, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu face un apel atât către cetățenii care locuiesc în București, dar și în zonele limitrofe Capitalei, să dea dovadă de responsabilitate atunci când folosesc canalizările şi să aibă un pic grijă de această staţie de epurare şi aşa subdimensionată.

FOTO – Facebook.com/GardaNationaladeMediu

„Atunci când deșeurile ajung în canalizare acestea blochează conductele de scurgere, materiile organice depuse pe conducte creează mirosuri neplăcute iar prin acumulare pot obtura canalele blocând fluxul de ape uzate sau chiar creând refulări. Toate acestea sunt poluări ale mediului care pot fi evitate prin simpla folosire a coșului de gunoi și nu a sistemului de canalizare. Puţină responsabilitate nu ar strica atunci când folosim canalizarea. Într-un final totul se răsfrânge asupra calităţii vieţii noastre”, a precizat Aurelian Păduraru.

Staţia de epurare a apelor uzate Glina (FOTO – Facebook.com/GardaNationaladeMediu)
Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase