Cancelarul Olaf Scholz: Ucraina nu poate intra în NATO pe timp de război. Dar poate fi ajutată masiv la câștigarea lui, afirmă liderul german

Cancelarul Olaf Scholz: Ucraina nu poate intra în NATO pe timp de război. Dar poate fi ajutată masiv la câștigarea lui, afirmă liderul german
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu
Publicat: 04/07/2023, 20:49
Actualizat: 04/07/2023, 23:12

Ucraina nu poate fi primită în NATO, atât timp cât se află în război cu Rusia, a declarat cancelarul german Olaf Scholz în timpul conferinței de presă comune de după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu. Dar ea poate fi ajutată în reconstrucția sa. Aceste declarații au fost făcute în preambulul summit-ului NATO de la Vilnius. Germania are cel mai mare aport în susținerea economică și militară a Ucrainei, după Statele Unite ale Americii.

Cancelarul german Olaf Scholz susține că Ucraina nu poate să fie primită în NATO atât timp cât pe teritoriul ei se desfășoară un război.

Germania, cel mai mare susținător din UE al Ucrainei

„Într-adevăr, este un lucru care ne preocupă în contextul summitului: cum putem dezvolta alianța în viitor. Am încercat în ultimii ani să fim capabili la intervențiile noastre în afara alianței. Acum capabilitatea de apărare devine din ce în ce mai importantă.

Este necesar ca relația noastră să se defășoare în viitor. După SUA, Germania are aportul cel mai mare, cu tot ce am putut noi să finanțăm în Ucraina. Când am fost vizitat de președintele Zelenski am anunțat de aici. De aceea cooperarea o să fie aprofundată. O să fondăm un consiliu comun.

De aceea trebuie să vedem care e perspectiva de viitor către țările care se uită și vor să adere la NATO. În timp ce un război e în derulare nimeni nu poate adera. E important aspectul practic: sprijinul pe care îl acordăm”, a spus Olaf Scholz.

„Nu știm cât de lung va fi acest conflict armat”

Șeful Executivului din Germania a subliniat necesitatea sprijinirii în mod continuu a Ucrainei în conflictul armat, „poate chiar și 5 ani”.

„Ne dorim ca Ucraina să aibă succes și în cadrul ofensivei actuale în estul țării. Am avut un aport consistent pentru ca această ofensivă să fie posibilă. Am creat condițiile pentru ca Ucraina, pe termen lung, să poată fi sprijinită în cazul în care războiul va dura mult timp.

Toate țările care sprijină Ucraina trebuie să ia decizii proprii, Germania, ca și România, pentru ca Ucraina să fie în stare, să fie sprijinită, să poată fi sprijinită 1 an, 2 ani, poate chiar și 5 ani, pentru că nu știm cât de lung va fi acest conflict armat”, a adăugat cancelarul german.

Berlinul este pregătit să staționeze permanent o brigadă de 4.000 de militari în Lituania, în concordanță cu strategia de apărare a NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat luni ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Aflat în capitala Lituaniei, Vilnius, unde efectuează o vizită de lucru, ministrul a declarat că țara sa dorește să contribuie la apărarea acestei țări baltice, fostă membră a URSS.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a purtat NEGOCIERI cu Olaf Scholz la Berlin, privind aderarea României la Spațiul Schengen

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?