VIDEO | Când vor fi ridicate restricțiile și se va renunța la purtarea măștii de protecție. Răspunsul lui Raed Arafat

Publicat: 10/02/2022, 18:28
Actualizat: 10/02/2022, 19:10

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că există discuţii despre relaxarea măsurilor anti-Covid.

„Clar ca sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate, dar accest lucru depinde de evoluţie. Dacă va continua scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU-n.r.) şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a spus Arafat.

El a mai precizat că tendinţa este să se reducă major măsurile care există, limitările de acces în unele zone, dar acest lucru se va decide de Comitet, pe baza recomandărilor şi a analizelor pe evoluţie.

„La acest moment suntem pe un trend pozitiv în sensul în care este un trend descrescător. Abia a început, continuă acest trend, vor fi făcute analizele, recomandările către Comitetul Naţional, o să fie analizate la nivelul Comitetului Naţional şi al Guvernului şi se va lua decizia”, a afirmat șeful DSU.

El a fost întrebat de jurnaliști și dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu se mai poarte masca de protecţie la interior.

„Paştele este în aprilie, dacă nu mă înşel în 24-25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră. Dacă nu sunt surprize şi nu e nimic, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron, care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mult mai scăzută”, a răspuns şeful DSU.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase