Care sunt cele mai NESĂNĂTOASE gustări. „Alimentele procesate și ultraprocesate stimulează centrul plăcerii din creier exact ca o doză de cocaină”

Care sunt cele mai NESĂNĂTOASE gustări. „Alimentele procesate și ultraprocesate stimulează centrul plăcerii din creier exact ca o doză de cocaină”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 21/04/2024, 23:02

O persoană ar trebui să aibă zilnic trei mese și două gustări, potrivit sfaturilor oferite de medici. Doar că cele din urmă nu sunt privite cu ochi buni, deși totul depinde doar de ceea ce alegi să mănânci între mese.

Un specialist a vorbit, pentru Express.co.uk, despre unele dintre cele mai bune și cele mai proaste gustări pe care le poți consuma pentru sănătatea ta.

Dr. Deborah Lee a avertizat că, deși gustările pot avea o mulțime de beneficii, precum reducerea senzației de foame între mese și restabilirea nivelului de glucoză din sânge, excesul „îți taie pofta de mâncare și poate duce la săritul peste mese”, a ea.

Ea a mai spus că gustările cu alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare au ca rezultat pofta de mâncare și încurajează un comportament alimentar nesănătos. Din nefericire, spune Dr. Lee, unele dintre gustările preferate se întâmplă să fie și cele mai rele pentru organism.

„Gustările nesănătoase sunt cele care constau în alimente procesate și ultraprocesate. Acestea sunt alimente cu un conținut ridicat de calorii și au o valoare nutritivă mică sau deloc. Cu toate acestea, ele sunt adesea foarte gustoase și bogate în zahăr, grăsimi și sare. Exemple comune ale celor mai nesănătoase gustări sunt chipsurile, biscuiții, prăjiturile, produsele de patiserie, ciocolata, înghețata și deserturile. Producătorii realizează aceste alimente în mod intenționat pentru a le da un gust divin și pentru a se asigura că vrei să continui să le mănânci”, a declarat dr. Lee, atrăgând atenția că acestea pot crea dependență.

„Cercetările au arătat că un consum de alimente procesate și ultraprocesate stimulează centrul plăcerii din creier exact în același mod ca o doză de cocaină”, a spus ea.

„Zahărul duce la eliberarea de dopamină – hormonul fericirii. Consumul repetat de gustări dulci întărește căile neuronale, ceea ce duce la pofta de zahăr și la simptome de sevraj. Este vital să rupi ciclul și să te ferești de dependența nesănătoasă de zahăr”, a mai adăugat medicul.

Ca regulă generală, Dr. Lee a recomandat să alegeți gustările în funcție de faptul că acestea îți pot îmbunătăți sănătatea și nu o pot înrăutăți.

„Gustările ar trebui să reprezinte doar 10% din aportul caloric zilnic. Fiecare gustare ar trebui să aibă doar 150 până la 200 de calorii. Luați gustări din alimente bogate în proteine, fibre și cereale integrale, sau fructe și legume. Nucile și semințele conțin cantități mari de antioxidanți care aduc beneficii pentru sănătate”, a spus ea.

Cele mai sănătoase gustări:

  • Hummus, brânză de vaci sau avocado – întinse pe biscuiți din cereale integrale
  • Fructe
  • Nuci și semințe

Dacă aveți poftă de ceva dulce, Dr. Deborah Lee vă sfătuiește să „încercați un jeleu fără zahăr sau două până la patru pătrățele de ciocolată neagră (cel puțin 70 % cacao)”.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple