Prima pagină » Actualitate » Care sunt cele trei mâncăruri și băuturi populare care pot provoca cancer, potrivit experților

Care sunt cele trei mâncăruri și băuturi populare care pot provoca cancer, potrivit experților

Care sunt cele trei mâncăruri și băuturi populare care pot provoca cancer, potrivit experților
foto ilustrativă: sursa foto: Envato

Un medic a transmis pe rețelele sociale care sunt cele trei mâncăruri și băuturi populare care pot provoca cancer. Din cauza compoziției toxice, alimentele pot să provoace cancer la prostată, intestinal sau chiar pancreatic, scrie Daily Mail.

Astfel, carnea arsă conține „amine heterociclice sau hidrocarburi aromatice policiclice, despre care unele studii au demonstrat că provoacă leziuni ale ADN-ului care cresc riscul de cancer”, a declarat doctorul Sermed Mezher, din Londra, într-o înregistrare video pe rețelele sociale.

Conform studiilor anterioare, s-a constatat că se produc niveluri ridicate ale acestor substanțe chimice atunci când carnea este gătită direct deasupra focului, cum ar fi pe grătar.

În plus, experții au avertizat și asupra legăturilor dintre cancer și anumite preparate prăjite ce conțin carbohidrați, precum pâinea sau cartofii, din cauza prezenței acrilamidei, care se formează atunci când anumite zaharuri și proteine din alimente se combină în timpul încălzirii.

Mai mult, în urma analizelor au fost descoperite mici asocieri între expunerea la toxine și unele tipuri de cancer, precum cel de rinichi, ovare sau cel de endometru.

De evitat alimente precum cârnații, baconul, șunca sau peperoni

De asemenea, doctorul Mezher îi atenționează pe cei care vor să reducă riscul de a se îmbolnăvi de cancer să evite și alimente precum cârnații, baconul, șunca sau peperoni, spunând și că Organizația Mondială a Sănătății le-a clasificat drept „grupa 1 cancerigene”.

El a explicat că riscul provine de la compușii de nitriți și nitrați din carnea procesată, despre care se cunoaște că declanșează reacții care pot provoca apariția tumorilor intestinale.

Un studiu din anul 2019 a constatat că consumul unei singure bucăți de șuncă pe zi ar putea să crească riscul de cancer intestinal cu o cincime, mai puțin decât limita recomandată de Institutul Național al Sănătății (NHS), de 2-3 felii pe zi.

Alcoolul este și el de evitat:

„Acesta este asociat cu șapte tipuri de cancer, deoarece alcoolul este descompus într-un produs secundar toxic numit acetaldehidă (etanal), care poate provoca daune ADN-ului și poate inhiba repararea celulelor”, a avertizat el.

Dr. Mezher a mai spus că alcoolul este, de asemenea, legat de „boli hepatice, probleme cardio-vasculare și diverse tipuri de cancer”, chiar și în cantități mici.

De asemenea, un număr tot mai mare de experți declară că alimentele ultraprocesate, printre care și șunca și slănina, pot fi o cauză. Unii au avertizat că aceste alimente pot fi la fel de periculoase ca tutunul și că ar trebui să fie însoțite de un mesaj de avertizare în stilul celor regăsite pe pachetele de țigări.

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și