Caricaturistul suedez Lars Vilks care l-a desenat pe profetul Mahomed cu corpul unui câine a murit într-un accident de maşină. Artistul trăia sub protecţia poliţiei

Caricaturistul suedez Lars Vilks care l-a desenat pe profetul Mahomed cu corpul unui câine a murit într-un accident de maşină. Artistul trăia sub protecţia poliţiei
Publicat: 04/10/2021, 20:29
Actualizat: 05/10/2021, 09:39

Lars Vilks, artistul suedez care a stârnit controverse la nivel mondial în 2007, cu desene înfățișând pe profetul Mahomed cu corpul unui câine, a murit într-un accident de mașină. Potrivit serviciului de salvare, mașina a intrat pe contrasens și s-a ciocnit cu un camion.

Bărbatul în vârstă de 75 de ani a murit duminică într-un accident în apropierea orașului Markaryd din sud, a declarat poliția suedeză într-un comunicat.

„Face obiectul unei anchete ca orice accident rutier. Întrucât sunt implicaţi doi ofiţeri de poliţie, o anchetă va fi derulată de procurori”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale

Vilks și doi ofițeri în civil au fost uciși duminică după-amiază într-un accident frontal cu un camion, a declarat Carina Persson, șeful poliției din sudul Suediei. Toți trei au murit pe loc. Șoferul de camion în vârstă de 45 de ani a fost transportat la spital cu răni grave.

Până în prezent, poliția nu poate spune dacă suspectează vreo intenție criminală în acest accident. Polițiștii au interogat mai mulți martori la fața locului.

Persson a spus că mașina de poliție, care era condusă de unul dintre gărzi de corp, a părăsit Stockholm și se îndrepta spre sud când a intrat pe calea camionului.

Vilks era în mare parte necunoscut în afara Suediei înainte de 2007, când a desenat o o caricatură a profetului Mahomed cu trupul unui câine, care i-a adus amenințări cu moartea din partea unor grupuri islamiste, iar Al-Qaeda a oferit o recompensă pentru uciderea să. Câinii sunt considerați necurați de către musulmanii conservatori, iar legea islamică se opune în general oricărei descrieri a profetului, chiar favorabilă, de teamă că ar putea duce la idolatrie.

El era cunoscut în Suedia mai ales pentru construirea unei sculpturi din lemne culese de pe plajă într-o rezervație naturală din sudul țării, care a declanșat o lungă bătălie juridică. A fost amendat, dar sculptura de pe litoral atrage în continuare zeci de mii de vizitatori pe an.

Vilks, în vârstă de 75 de ani, a trăit sub protecţia poliţiei după ce a fost a fost amenințat în repetate cu moartea din cauza caricaturii cu profetul Mahomed, realizată în urmă cu 14 ani.

În 2010, doi bărbați au încercat să-i ardă casa din sudul Suediei. Anul trecut, o femeie din statul american Pennsylvania s-a declarat vinovată de participarea într-un complot pentru uciderea caricaturistului.

În 14 februarie 2015, un tânăr danez de origine palestiniană a tras cu o armă la o dezbatere de la Copenhaga, organizată după atacul mortal asupra Charlie Hebdo de la Paris.

Lars Vilks, principalul invitat al dezbaterii alături de ambasadorul Franţei, a scăpat nevătămat, dar regizorul şi producătorul danez Finn Norgaard, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis de atacator, care în seara aceleaşi zile a împuşcat un paznic al sinagogii din Copenhaga. Atacatorul a fost ucis în dimineaţa zilei următoare într-un schimb de focuri cu poliţiştii.

.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial