Casa Albă este „îngrijorata profund” cu privire la raportul OMS și solicită Chinei datele neprelucrate din primele zile ale epidemiei de Covid-19

Casa Albă este „îngrijorata profund” cu privire la raportul OMS  și solicită Chinei datele neprelucrate din primele zile ale epidemiei de Covid-19
OMS: E prematur să discutăm de necesitatea unui vaccin specific pentru Omicron / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/02/2021, 10:38
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Casa Albă a cerut sâmbătă Chinei să pună la dispoziție date neprelucrate din primele zile ale focarului COVID-19, declarând că are „îngrijorări profunde” cu privire la modul în care au fost comunicate constatările raportului COVID-19 al Organizației Mondiale a Sănătății.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă: „Raportul să fie independent și să nu fie modificat de guvernul chinez”

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că este imperativ ca raportul să fie independent și să nu fie „modificat de guvernul chinez”, făcând obiectul îngrijorărilor ridicate de administrația fostului președinte Donald Trump, care a decis să renunțe la OMS peste problemă.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei a răspuns și a venit cu o declarație puternic formulată, spunând că Statele Unite au afectat cooperarea multilaterală și OMS nu ar trebui să „arate cu degetele” către China și alte țări care au sprijinit OMS în timpul pandemiei COVID -19.

Purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei: „Washingtonul ar trebui să se mențină la cele mai înalte standarde, în loc să urmărească alte țări”

China a salutat decizia SUA de a se reîntoarce la OMS, dar Washingtonul ar trebui să se mențină la „cele mai înalte standarde” în loc să urmărească alte țări, a spus purtătorul de cuvânt.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că toate ipotezele sunt încă deschise cu privire la originile COVID-19, după ce Washingtonul a declarat că dorește să revizuiască datele unei misiuni conduse de OMS în China, unde a apărut prima dată virusul.

O misiune condusă de OMS, care a petrecut patru săptămâni în China, cercetând originile focarului COVID-19, a declarat săptămâna aceasta că nu se uită mai departe la întrebarea dacă virusul a scăpat dintr-un laborator, o varianta extrem de puțin probabilă.

Administrația Trump a spus că suspectează că virusul ar fi putut scăpa de la un laborator chinez, lucru negat de Beijing.

Biden, care își petrece primul weekend la Camp David din Maryland, urma să se întâlnească sâmbătă cu consilierii săi de securitate națională, a declarat un oficial de la Casa Albă.

China a refuzat să furnizeze date brute cu privire la primele cazuri de COVID-19 echipei conduse de OMS care a verificat originile pandemiei, potrivit unuia dintre anchetatorii echipei, care ar putea complica eforturile de a înțelege cum a început focarul.

Echipa a solicitat date brute despre pacienți cu privire la 174 de cazuri pe care China le identificase încă din faza incipientă a focarului din orașul Wuhan în decembrie 2019, precum și alte cazuri, dar li s-a furnizat doar un rezumat, a declarat Dominic Dwyer, un expert australinan în boli și membru al echipei OMS, pentru Reuters.

„Este imperativ ca acest raport să fie independent, cu constatările experților să fie fără intervenții sau modificări din partea guvernului chinez”, a spus Sullivan.

„Pentru a înțelege mai bine această pandemie și a se pregăti pentru următoarea, China trebuie să pună la dispoziție datele sale din primele zile ale focarului”, a spus el.

OMS nu a răspuns la întrebările pentru comentarii.

În viitor, toate țările, inclusiv China, ar trebui să participe la un proces transparent și robust pentru prevenirea și reacția la urgențe de sănătate, a spus Sullivan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee