Casa Albă: Un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei va fi anunțat la summitul de joi al Consiliului European

Casa Albă: Un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei va fi anunțat la summitul de joi al Consiliului European
Președintele american Joe Biden | Foto - Profimedia Images
Publicat: 22/03/2022, 22:59
Actualizat: 22/03/2022, 23:01

Occidentul va anunța un  nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei la reuniunea Consiliului European, care debutează joi, la Bruxelles și la care participă și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Informația a fost transmisă, marți, de Casa Albă, potrivit AFP, care a relatat-o în regim de breaking news.

Aceeași agenție a anunțat că, la reuniunea din capitala Belgiei va fi invitat să intervină cu un discurs, prin transmisiune video, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Agenda reuniunii

Reuniunea Consiliului European va avea loc joi și vineri, 24 și 25 martie, la Bruxelles, iar pentru pregătirea acesteia, președintele Klaus Iohannis a avut, luni, o videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni.

La reuniunea de coordonare au mai participat Prim-miniștrii Republicii Letonia, Krišjānis Kariņš, Luxemburgului, Xavier Bettel, Republicii Slovace, Eduard Heger, Ungariei, Viktor Orbán, şi Irlandei, Micheál Martin, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile legate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe eforturile de gestionare a situației umanitare din Ucraina și măsurile de sprijin pentru refugiați. Au fost abordate aspectele legate de  implementarea sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, respectiv a Belarusului, precum și continuarea procesului de identificare a noi măsuri restrictive”, a transmis, luni, Palatul Controceni.

Conform sursei citate, președintele României s-a pronunțat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia.

Marți, șeful statului l-a primit aici pe Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, pe care o va vizita cu ocazia venirii în Europa liderul de la Casa Albă.

În urma sancțiunilor impuse Rusiei, nu doar viața elitei politice sau a oligarhilor este afectată, ci și a marilor companii multinaționale, care se retrag din Rusia. Efectele încep să se vadă și pe piața imobiliară, dar și pe piața forței de muncă. Conform unei analize făcute de Reuters, chiar dacă Moscova și-a construit un mecanism defensiv pentru a proteja economia, sancțiunile vor avea efect pe termen lung.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase