Prima pagină » Actualitate » Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cu o săptămână rămasă până în Crăciun, cei mai mulți dintre comercianți își ajusteaază (încă o dată) prețurile. Ei spun că scumpirile de acum sunt stabilite, de fapt, de combinatele de prelucrare a cărnii de porc.

Astfel, se pare că de la „sursă” pleacă toată scumpirea, acolo unde s-au adăugat câte doi, trei lei în plus la carcasă.

Măcelăriile vând mai scump

Nu-i de mirare că măcelăriile au ajuns să vândă mai scump carnea de porc și preparartele proaspete, de la cârnați și caltaboși până la tobă sau slănină afumată.

Dar, chiar și așa, românii știu că nu există sărbători de iarnă fără carne de porc pe masă. În marile orașe a început deja vânătoarea ofertelor din magazine, în special pensionarii căutând locurile care oferă cele mai mari reduceri.

Din păcate, observăm de la an la an că în prejma sărbătorilor se scumpește mâncarea, românii fiind nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru o masă decentă.

Potrivit calculelor ProTV, pentru 10 kilograme de carne de porc, o familie plătește acum, de fapt, cât pentru 11 kg.

Iar în realitate, în ultima săptămână, cele mai mari combinate porcine din țară au dublat prețul unei carcase întregi. Astfel, față de începutul lui decembrie, prețul unui porc vândut de combinate a crescut cu 250 de lei.

Forțate de împrejurări, magazinele au ajustat și ele prețurile.

Găsim pe rafturi slănină crudă, picioare și urechi cu prețuri începând de la 20 de lei/kg. Rasolul pornește de la 22 de lei, carnea tocată se vinde cu 23 de lei kilogramul.

Măcelarii îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenți cu marfa pe care o cumpără.

„Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”, afirmă Alexandru Ancghel, proprietarul unei fabrici de prelucrare a cărnii de porc.

La porc, cel mai mic procent de carne macră (30%) se găsește în coaste și scăricică. În schimb, cea mai bogată este pulpa din spate, care conține 70% carne.

Recomandarea video

Mediafax
Europa 2026: previziuni salariale, țările cu cele mai mari creșteri. România și Ucraina, singurele pe minus
Digi24
Cea mai scăzută temperatură de pe Pământ în acest moment. Zilele următoare sunt prognozate și -60 de grade Celsius
Cancan.ro
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu în prima zi de Crăciun. Meniul strict era făcut cu o zi înainte
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Indignarea unui muncitor român stabilit în Spania, după ce i s-a oferit un salariu de 1.800 euro: „Nu acceptați aceste mizerii”
Mediafax
Cod portocaliu de viscol în zona de munte din județele Hunedoara și Caraș-Severin
Click
Trei zodii își rescriu destinul de la început de an. Ianuarie le schimbă viața în bine, renasc din propria cenușă
Digi24
A murit Pat Finn. Actorul din serialele „Seinfeld” și „Friends” avea 60 de ani
Cancan.ro
-17 grade Celsius în România. Pe ce dată vine "iarna secolului", potrivit meteorologilor Accuweather
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Dacia deschide comenzile noului Spring pe piețele vest-europene. România încă vinde vechea generație
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”