Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023
Cât costă un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 18/12/2023, 13:32

Cu o săptămână rămasă până în Crăciun, cei mai mulți dintre comercianți își ajusteaază (încă o dată) prețurile. Ei spun că scumpirile de acum sunt stabilite, de fapt, de combinatele de prelucrare a cărnii de porc.

Astfel, se pare că de la „sursă” pleacă toată scumpirea, acolo unde s-au adăugat câte doi, trei lei în plus la carcasă.

Măcelăriile vând mai scump

Nu-i de mirare că măcelăriile au ajuns să vândă mai scump carnea de porc și preparartele proaspete, de la cârnați și caltaboși până la tobă sau slănină afumată.

Dar, chiar și așa, românii știu că nu există sărbători de iarnă fără carne de porc pe masă. În marile orașe a început deja vânătoarea ofertelor din magazine, în special pensionarii căutând locurile care oferă cele mai mari reduceri.

Din păcate, observăm de la an la an că în prejma sărbătorilor se scumpește mâncarea, românii fiind nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru o masă decentă.

Potrivit calculelor ProTV, pentru 10 kilograme de carne de porc, o familie plătește acum, de fapt, cât pentru 11 kg.

Iar în realitate, în ultima săptămână, cele mai mari combinate porcine din țară au dublat prețul unei carcase întregi. Astfel, față de începutul lui decembrie, prețul unui porc vândut de combinate a crescut cu 250 de lei.

Forțate de împrejurări, magazinele au ajustat și ele prețurile.

Găsim pe rafturi slănină crudă, picioare și urechi cu prețuri începând de la 20 de lei/kg. Rasolul pornește de la 22 de lei, carnea tocată se vinde cu 23 de lei kilogramul.

Măcelarii îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenți cu marfa pe care o cumpără.

„Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”, afirmă Alexandru Ancghel, proprietarul unei fabrici de prelucrare a cărnii de porc.

La porc, cel mai mic procent de carne macră (30%) se găsește în coaste și scăricică. În schimb, cea mai bogată este pulpa din spate, care conține 70% carne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic