Cât de SĂNĂTOASE sunt, de fapt, sardinele conservate. Sfatul nutriționiștilor

Cât de SĂNĂTOASE sunt, de fapt, sardinele conservate. Sfatul nutriționiștilor
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 29/07/2023, 18:26

Nutriționiștii recomandă, de obicei, consumul de pește și subliniază că e benefic pentru sănătate. Chiar și cel conservat, mai ales că e foarte practic, nu trebuie curățat sau gătit, și e o modalitate rapidă de a-ți potoli foamea, fără să mai fie nevoie să-l gătești. Dar cât de sănătos este cu adevărat peștele din conserve?

Sardinele conservate sunt foarte bogate în nutrienți. Nu numai că sunt o sursă excelentă de proteine, vitamina B12, vitamina D și calciu (conținând mai mult de 20% din valoarea zilnică necesară), dar sunt și o sursă bună de fier (conținând mai mult de 10% din valoarea zilnica). În plus, conservele de sardine conțin aproape 100% din aportul zilnic recomandat de acizi grași omega-3, arată Eating Well.

Beneficiile pentru sănătate ale sardinelor conservate

De la sănătatea cardiovasculară la sănătatea cognitivă, sardinele conservate oferă o mulțime de beneficii.

1. Ajută la sănătatea inimii

Publicația Frontiers in Nutrition citează un studiu care arată că conținutul de omega-3 al sardinelor oferă beneficii importante pentru protejarea inimii și că consumul lor poate fi chiar mai eficient decât suplimentele alimentare. Deși sunt necesare mai multe cercetări, oamenii de știință au început să exploreze relația sinergică dintre omega-3 din conservele de sardine și modul în care aceștia interacționează cu nutrienți precum calciul, potasiul, magneziul, fierul și zincul.

2. Ajută la prevenirea diabetului de tip 2

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, aproximativ unu din trei adulți din SUA (96 de milioane) au prediabet. Cercetările publicate în jurnalul Clinical Nutrition din 2021 au explorat impactul pe care consumul de sardine de două ori pe săptămână l-a avut asupra adulților în vârstă diagnosticați cu prediabet. În acest studiu clinic randomizat și controlat (care este standardul de aur când vine vorba de designul studiilor), oamenii de știință au descoperit că subiecții care au primit sardine ca parte a programului lor de nutriție au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cei din grupul de control, adică grupul care a primit consiliere nutrițională, dar fără sardine adăugate la dieta lor. Participanții care au consumat sardine au experimentat, de asemenea, o creștere a colesterolului HDL (deseori denumit colesterol „bun”) și o scădere atât a nivelului de trigliceride, cât și a tensiunii arteriale.

3. Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor

Sardinele conservate sunt pline de calciu și vitamina D, doi nutrienți care joacă un rol critic în sănătatea oaselor. Cercetările publicate în 2017 în Journal of Osteoporosis au sugerat că aportul inadecvat de macronutrienți și micronutrienți importanți, cum ar fi calciul și vitamina D, poate afecta sănătatea oaselor și timpul necesar adulților în vârstă pentru a vindeca fracturile osoase

4. Poate sprijini sănătatea creierului

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au suplimentat cu DHA și EPA (două tipuri de omega-3) au observat îmbunătățiri ale biomarkerilor lor din sânge, care au avut ca rezultat beneficii pentru sănătate, indiferent de vârstă. Includerea mai multor omega-3 a dus, de asemenea, la îmbunătățirea atenției și a procesării vizuale la copiii de vârstă școlară și la îmbunătățirea funcției cognitive la adulții în vârstă.

Riscurile consumului de sardine conservate

Potrivit Jenny Shea Rawn, dietetician înregistrat, există foarte puțin sau niciun risc în consumul de sardine, cu excepția cazului în care aveți o alergie la pește, sensibilitate sau ați fost sfătuit de către medic să limitați consumul. Manaker observă, de asemenea, că persoanele cu hipertensiune arterială pot fi sfătuite să-și monitorizeze aportul de sodiu și ar trebui să fie atente la mărcile de conserve de sardine pe care le cumpără.

De asemenea, este o bună practică să fii conștient de conținutul de mercur care este prezent în fructele de mare (mai ales femeile însărcinate). În timp ce conservele de sardine sunt o alegere de pește cu conținut scăzut de mercur, notează Manaker, consumul a mai mult de patru conserve pe săptămână ar putea prodce o expunere prea mare la mercur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?