Cât de valoroase sunt deșeurile de ambalaje

Publicat: 22/07/2022, 10:00

Deșeurile de ambalaje sunt extrem de valoroase, atât din punct de vedere al prețului, cât și al sănătății, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, în cadrul emisiunii “Gândul Green”.

Răspunsul la întrebarea: cât de valoroase sunt (n.r. deșeurile de ambalaje) este extrem de simplu: extrem de valoroase. Putem să dăm cifre, putem să spunem că o tonă de deșeu hârtie-carton se poate vinde astăzi cu aproape 9-10 milioane (n.r 900 – 1.000 lei), putem spune că deșeul din PET, tona de deșeu practic și-a triplat valoarea la poarta reciclatorului în ultimii doi ani, de la 1.200 de lei la 3.600 de lei se poate obține astăzi pe tona de PET. Dar acestea presupun acea colectare separată cu un singur scop și anume deșeul colectat astfel va avea calitate – dădeam exemplu data trecută o sticlă de ulei cu puțin ulei rămas pus alături de hârtie, ceea ce este incorect, infestează practic și distruge întreaga cantitate de hârtie-carton din pubela albastră. Ele vor putea fi reciclate doar dacă sunt colectate separat altfel există riscul să putem obține doar incinerarea lor. Aici, dacă vorbim din punct de vedere economic. Dacă lărgim cadrul, răspunsul este același: sunt extrem de valoroase pentru că ele practic conservă resurse  – prin reciclarea hârtiei nu mai suntem nevoiți să tăiem copaci. Asta presupune, în spectrul larg, un aer curat și șansa generațiilor viitoare de a avea o viață măcar la fel de bună ca a noastră. Sticla, dacă dați exemplul sticlei, într-adevăr se dezintegrează într-un milion de ani, poate, dar trebuie să vedem și  partea cealaltă: ea poate fi reciclată de peste un milion de ori, adică practic… N-are sfârșit… Poate fi reciclată la nesfârșit. Celelalte materiale, dacă vorbim de plastic, care are impactul cel mai devastator, la nivel de sănătate generală, el se dezintegrează în funcție de celelalte componente, de la 10 la 200 de ani, pungile de hârtie, de pildă, se pot dezintegra într-o lună, dar în același timp paharele de cafea, care au și pelicula aceea protectoare, se descompun în 50 de ani. Indiferent de numărul anilor în care se descompun, și dădeam aceste exemple de la 50 de ani la 500 de ani, dacă vorbim de alte recipiente din plastic, trebuie să înțelegem că în toată această perioadă de descompunere de fapt substanțele toxice sunt absorbite de pământ și ajung în pânza freatică. În continuare, plasticul ajunge în râuri și cu toții suntem la un moment dat în situația de a mânca plastic atunci când consumăm pește, de exemplu. Deci, implicarea la nivel de sănătate este extrem de mareȚ, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje.

Asociația OIREP Ambalaje cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a demarat campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri. Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația