Cât l-au COSTAT pe un ieșean dinții consăteanului pe care l-a agresat

Cât l-au COSTAT pe un ieșean dinții consăteanului pe care l-a agresat
Foto cu caracter ilustrativ/ Sursa: Arhiva Gândul
Publicat: 18/01/2024, 23:23
Actualizat: 18/01/2024, 23:23

Un bărbat din Oțeleni, județul Iași, a fost obligat de instanță să achite costul tratamentului stomatologic al unui consătean după ce, în timpul unui conflict petrecut de hramul satului, și-a lovit consăteanul cu o sticlă de bere, lăsându-l fără șase dinți. Fapta nu a fost pedepsită, întrucât răspunderea penală s-a prescris.

Pe 29 iulie 2017, cu ocazia hramului bisericii din localitate, victima a mers împreună cu soția la barul „La Cafenea” din centrul Oțeleniului, iar în jurul miezului nopții, bărbatul s-a ridicat de la masă pentru a merge la toaleta din spatele barului.

Când voia să se întoarcă pe terasă, a fost abordat de agresor, băut fiind, care a început să-i reproșeze că avuseze anterior un conflict cu un nepot al său. De altfel, el s-a certat cu toți clienții cei prezenți pe terasă, scrie Ziarul de Iași.

Neînțelegând ce vrea de la el, vitima l-a lovit pe agresor cu palma peste cap, iar acesta a replicat, lovindu-l de două ori cu sticla de bere pe care o avea în mână, odată în față și a doua oară în cap. Victima a căzut la pământ, sângerând abundent, moment în care agresorul a fugit de la fața locului.

Victima  și-a pierdut șase dinți, alți doi fiind luxați. Agresorul a fost trimis în judecată, în august 2020, pentru lovire sau alte violențe, iar victima s-a constituit parte civilă, solicitând suma de 27.580 euro ca daune materiale, reprezentând costurile tratamentelor stomatologice efectuate în străinătate și 250.000 lei, ca daune morale.

El și-a justificat pretențiile prin faptul că lipsa dentiției îl făcea să vorbească cu dificultate, transformându-l în ținta ironiilor și glumelor proaste ale colegilor de serviciu.

În fața magistraților Judecătoriei Pașcani, agresorul a negat acuzațiile ce i-au fost aduse, recunoscând conflictul cu victima sa, dar negând că l-ar fi lovit cu sticla, susținând că acesta căzuse și s-a lovit singur.

Afirmațiile sale au fost contrazise, însă, de cele ale martorilor. Lovirea este pedepsită de Codul Penal cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 luni și doi ani.

Dar agresorul nu a putut fi condamnat, întrucât răspunderea penală s-a prescris, iar magistrații Judecătoriei Pașcani au respins o bună parte din pretențiile civile ale victimei.

Aceștia au considerat că daunele materiale nu au fost dovedite, întrucât bărbatul nu demonstrase că ar fi parcurs măcar parțial procedura medicală și nici că ar fi achitat suma menționată în deviz. Din daunele morale solicitate de victimă, judecătorii au acordat doar 35.000 lei.

Sentința a fost contestată de ambele părți implicate în proces. Pe de o parte, agresorul a arătat că victima se prezentase la medicul stomatolog la mai bine de un an de la incident, neputându-se considera că suferințele invocate de acesta ar fi fost acute și imediate.

Mai mult, victima apelase la servicii stomatologice în străinătate, unde locuia, nu în România, unde ar fi fost mult mai ieftine.

Oricum, agresorul nu recunoștea comiterea faptei, astfel încât nu înțelegea de ce ar trebui să plătească despăgubiri. De cealaltă parte, victima a arătat că nu avea posibilitatea să revină în România pentru tratamente, câtă vreme era stabilit în străinătate.

Judecătorii din Pașcani greșiseră atunci când îi respinseseră pretențiile, pentru că legea impune doar dovedirea prejudiciului, nu și dovada achitării acestuia. Pentru dovedirea daunelor materiale, era suficient doar devizul, nefiind nevoie și de vreo chitanță.

Acest argument a fost acceptat de magistrații Curții de Apel, care i-au impus agresorului să plătească și suma de 10.000 de euro ca daune materiale, rezultând dintr-un plan de tratament întocmit de un medic ieșean. Sentința Curții de Apel este definitivă.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?