Cât timp va trebui să purtăm măști? Predicțiile experților în Sănătate

Cât timp va trebui să purtăm măști? Predicțiile experților în Sănătate
Cât timp va trebui să purtăm măști? Predicțiile experților în Sănătate / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 28/11/2020, 13:39

Noile informații care apar despre potențialele vaccinuri împotriva coronavirusului oferă omenirii speranța că pandemia se va sfârși, dar experții avertizează că este posibil să purtăm măști și să respectăm și alte măsuri, cum ar fi distanțarea socială, cel puțin încă un an, chiar dacă țările vor derula campanii de vaccinare.

Factorul principal va fi cât de repede poate fi administrat un vaccin. Companiile care dezvoltă aceste vaccinuri au făcut predicții optimiste, însă unii experți au subliniat că lumea ar trebui să fie prudentă cu privire la durata procesului, potrivit publicației Today.

„Cred că informațiile sunt încurajatoare, dar suntem departe, între a demonstra că vaccinul ar funcționa și a-l autoriza și a fi capabil să-l livreze pentru suficient de mulți oameni astfel încât să fie un pas semnificativ. Să sperăm până în iarna viitoare, vom avea un nivel decent de acoperire în populația generală astfel încât să putem realiza acest lucru”, a declarat dr. Patrick Kachur, profesor la Universitatea Columbia Mailman School of Public Health din New York, precizând despre dificultăți precum vaccinul care necesită probabil doze multiple pentru a fi eficace.

Dr. Colleen Kraft, șef medical asociat la Spitalul Universitar Emory din Atlanta, a declarat că, deși vaccinul ar putea fi disponibil pentru majoritatea populației în decurs de un an, coronavirusul ar trebui să fie mai puțin răspândit înainte ca oamenii să se oprească din a purta mască.

„Cred că nu vom renunța la măști în curând”

„Cred că nu vom renunța la măști în curând dacă oamenii vor continua să se comporte așa cum se comportă în prezent (…) Aș spune că mai durează cel puțin încă un an ținând cont de ritmul în care se desfășoară lucrurile… Dar asta are legătură cu efortul pe care îl vedem în rândul populației. Cu cât mai mulți oameni refuză pur și simplu să poarte măști făcând din asta o problemă a libertății personale, cu cât vom purta măști mai mult timp. Cu cât nu o putem face mai mult, cu atât pandemia durează mai mult”, a punctat specialistul.

Medicul Kraft a mai declarat că, din moment ce vaccinul durează ceva timp pentru a deveni eficient și necesită două doze, persoanele care primesc vaccinul vor trebui să poarte în continuare măști.

„Vrem să ne asigurăm că sistemul nostru imunitar are timp să lucreze și să se dezvolte împotriva (virusului), deci nu este un glonț magic de îndată ce este administrat”, a explicat expertul.

Dr. Shan Soe-Lin, lector în afaceri globale la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut și epidemiolog,este de părere că tendința va continua ca o normă socială, chiar dacă va începe și distribuirea vaccinurilor.

În ce condiții s-ar putea renunța la purtarea măștii de protecție

„Va fi foarte greu pentru oameni să distingă cine a fost vaccinat, cine nu și cine pur și simplu nu poartă o mască pentru că nu vor. Aș spune că până când vaccinul va fi disponibil pe scară largă și numărul de cazuri scade așa cum ar trebui dacă majortiatea oamenilor vor fi vaccinați, vom purta măști”, a explicat specialistul.

Kachur a subliniat că este posibil ca purtarea măștii să fie reluată periodic dacă coronavirusul ajunge să evolueze și să fie nevoie de un nou vaccin în fiecare an, la fel ca în cazul gripei.

Vaccinul împotriva gripei ar putea fi „actualizat” periodic

„S-ar putea să avem nevoie (să purtăm măști și să actualizăm vaccinul), sperăm că nu în fiecare an, ci potențial în mod regulat, pentru a fi cu un pas înaintea schimbărilor pe care le face virusul”, a mai explicat acesta.

Toți cei trei experți au spus că ar putea fi posibil ca purtarea măștii să devină o normă culturală mai generală, în special în timpul sezonului rece și gripal.

„Ar fi ceva, ca medic de boli infecțioase, de care aș fi foarte încântat. Învățăm, la bine sau laq rău, lucruri precum protecția, cum să nu venim la muncă dacă suntem bolnavi, cum să purtăm echipament de protecție atunci când alții sunt bolnavi sau când suntem bolnavi noi înșine. Măștile sunt într-adevăr despre controlul sursei și despre protejarea noastră, așa că, cu siguranță, cred că vom vedea mai multe mijloace de protecție atunci când oamenii nu se simt bine … Și ar fi un lucru bun”, a punctat doctorul Kraft.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Ce este un pager. Mii de dispozitive au explodat simultan în Liban: cel puţin 9...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
“Mica recalculare” aduce bani în plus la pensii. Ce presupune și când va avea loc
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Atacul unei drone ucrainene a declanşat o explozie de mărimea unui cutremur în regiunea Tver,...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Asociația de proprietari e obligată să notifice. Fiecare proprietar de apartament trebuie să plătească
Traian Băsescu, în spatele jocurilor de culise care ar putea arunca alegerile prezidențiale în aer!
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Cercetătorii avertizează: Zeci de milioane de oameni vor muri din cauza bolilor bacteriene rezistente la...