Cât va costa gigacaloria la iarnă, în București. Anunțul făcut de Nicușor Dan

Cât va costa gigacaloria la iarnă, în București. Anunțul făcut de Nicușor Dan
Nicușor Dan
Publicat: 10/08/2022, 19:40

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, vorbit miercuri despre modificarea prețului gigacaloriei în iarna acestui an.

„În intenţia mea nu este. După cum ştiţi, noi am funcţionat mult timp, Bucureştiul, cu un tarif de 137 de lei pe gigacalorie. Prin votul din Consiliul General s-a ridicat la 345, 350 aşa, grosier, pe gigacalorie. Intenţia mea nu e să modificăm în această iarnă. Şi vreau să mai adaug că preţul total este 860 de lei. Deci, la fiecare gigacalorie, bucureşteanul plăteşte 350 şi noi plătim 510”, a spus Nicuşor Dan, la Digi24.

Edilul a precizat că, „pentru moment, cel puţin până în aprilie, preţul gazului, pentru noi este plafonat”. „Deci, nu văd o creştere”, a adăugat Nicuşor Dan.

Primarul general a admis că problemele cu apa caldă din București reprezintă unul dintre punctele nevralgice ale infrastructurii din oraș. Acesta recunoaște că pierderile din rețeaua de termoficare reduc gradul de confort al bucureștenilor, în principal prin reducerea presiunii apei calde.

Întrebat dacă vor fi necesari 20 sau chiar 30 de ani pentru ca întreaga rețea de termoficare a Capitalei să fie modernizată, primarul a explicat că, față de acum un deceniu, când pierderile erau de 23%, acum acestea au ajuns la 37%, dar că începerea lucrărilor de modernizare a împiedicat ca pierderile să continue să crească.

„Eu am prezentat public un grafic care spune că e o corelație între gradul de confort al bucureștenilor și pierderile din rețea. E ușor de înțeles. Cu cât pierzi mai multă apă caldă, cu atât mai mică este presiunea și cu atât mai greu ajunge apa caldă la capetele de rețea. Acum 10 ani, când problema apei calde și căldurii era una periferică – existau avarii și se reparau -, rețeaua noastră pierdea 23% agent termic. În momentul de față pierdem 37% și asta se vede. Noi am reușit în 2021, când n-aveam licitațiile făcute pentru înlocuire de conducte, să menținem la 37%. Eu sunt convins că în 2022 o să scădem puțin, iar apoi o să scădem tot mai mult prin schimbările pe care le facem”, a mai spus primarul general.