Cătălin Cîrstoiu:”București este un oraş bolnav, căruia îi trebuie un tratament”

Publicat: 14/04/2024, 16:06

Candidatul Alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a vorbit despre soluţiile pe care le-a identificat în ceea ce priveşte termoficarea din Bucureşti. Acesta a declarat că Bucureştiul este un oraş bolnav, căruia îi trebuie tratament.

„E prima dezbatere publică, sunt 10 teme mari de discuţie, raportate la programul meu pentru Bucureşti. Programul pentru Bucureşti este programul pe care mi-l asum, fiind susţinut de PSD şi PNL, dar dincolo de a fi un program politic aş vrea să fie un program de administraţie publică, pentru cetăţenii acestui oraş, un oraş care este bolnav, căruia îi trebuie un tratament, iar ceea ce începem noi astăzi este a scrie reţeta cu acele tratamente pentru Bucureşti, de aceea deviza noastră este «Facem Bucureştiul bine».

Sunt ferm convins că în a administra acest oraş este nevoie de o muncă în echipă, de o muncă coordonată, în care să avem dialog, să avem opinii. Primul subiect luat în dezbatere a fost termoficarea. În topul cetăţenilor Bucureştiului, termoficarea reprezintă o soluţie care trebuie găsită, care trebuie identificată şi pentru care trebuie să găsim un tratament”, a declarat candidatul Alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Cătălin Cîrstoiu a precizat că zona București-Ilfov este una dintre cele mai dezvoltate, însă acest lucru nu se observă în viața de zi cu zi a cetățenilor. Totodată, a arătat că Primăria Capitalei nici nu a avut toţi banii alocaţi în buget, anul trecut, pentru plata subvenţiilor la termoficare.

„Zona Bucureşti-Ilfov este una dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, la nivel naţional. Este cu mult peste zone similare din ţări vecine, cum ar fi Bulgaria, Slovenia, Lituania, Letonia sau Croaţia, stat bogat, este un PIB mai mare per capita decât în Cluj, Timişoara sau Constanţa, dar cred că asta nu e vizibil în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din Capitală. Degeaba vorbim de un PIB de 50.000 de euro per capita, degeaba spunem că Bucureşti-Ilfov reprezintă a 14-a zonă din UE ca PIB general, degeaba spunem că este o zonă puternic economică din România, Bucureştiul reprezentând 90 la sută din veniturile acestei regiuni, pentru că asta nu se reflectă în trei lucruri fundamentale pentru cetăţenii oraşului şi anume siguranţa, confortul şi eficienţa.

Aş începe printr-un exemplu concret. Ştim cu toţii că o mare parte din costurile termoficării sunt reprezentate de subvenţii, ştim bine că preţul gigacaloriei în Bucureşti este de aproape 1.000 de lei şi partea de subvenţie este reprezentată de 65 la sută, aşa încât aş vrea să vă informez că Primăria Generală a Capitalei ar fi trebuit să plătească în 2023 – 1,8 miliarde lei subvenţii. Bugetul PMG pe anul trecut a prevăzut o plată de 1,1 miliarde lei, adică rezultă un deficit real de 700 milioane lei care ar fi trebuit plătiţi de PMB către Termoenergetica.

Asta înseamnă un deficit, din start, de 700 milioane lei, ceea ce va împinge cele două companii spre o perioadă dificilă tocmai prin ineficienţa acestei relaţii dinpre Primărie, Termoenergetica şi ELCEN. Această situaţie poate duce la intrarea, din nou, în insolvenţă a celor două companii, cum a fost în trecut, cu atât mai mult cu cât Primăria nici măcar nu a generat un audit pentru a putea face aceste plăţi. Situaţia trebuie privită în ansamblu pentru că nu reprezintă strict o soluţie pentru termoficare, ci trebuie avut în vedere soluţiile energetice ale oraşului, aceasta fiind o zonă cu soluţii energetice destul de sărace. Trebuie privit şi din prisma inexistenţei unui PUG al Capitalei, este inexistent, de 4 ani auzim de el, dar nu există. Mai mult, nu putem vorbi despre această hartă GIS din PUG de o importanţă majoră pentru reţelele de termoficare”, a declarat Cătălin Cîrstoiu.

CITEȘTE ȘI:

Marcel CIOLACU: Suntem solidari cu poporul ISRAELIAN

Mesajul lui CIOLACU pentru Iohannis / Analiza lui H.D. Hartmann: A dat SEMNALUL. E un joc foarte inteligent

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?