Cătălin Predoiu, despre aderarea completă a României la SCHENGEN: ”E un test pentru coeziunea, coerenţa și solidaritatea europeană”

Cătălin Predoiu, despre aderarea completă a României la SCHENGEN: ”E un test pentru coeziunea, coerenţa și solidaritatea europeană”
Publicat: 24/05/2024, 17:56

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă, vineri, că aderarea completă a României la Schengen ”este un test pentru coeziunea, coerenţa, solidaritatea europeană, nu mai este un test pentru capacităţile României de a îndeplini criteriile”.

Potrivit unui comunicat al MAI, Ministrul Cătălin Predoiu a participat la o masă rotundă împreună cu şefi de misiuni ai Uniunii Europene la Bucureşti.

Discuţiile au vizat rezultatele României în materie de protecţie a frontierelor şi stadiul discuţiilor europene în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. Ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti a prezentat principalele realizări ale preşedinţiei Belgiene, accentuând adoptarea unor piese importante de legislaţie (ex. Pactul privind migraţia şi azilul) şi subliniind necesitatea implementării de către toate statele membre”, a transmis MAI.

Sursa citată a precizat că, în privinţa protecţiei frontierelor, ministrul Predoiu a prezentat măsurile concrete luate de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră pentru protejarea frontierei, combaterea migraţiei ilegale, a traficului de persoane şi de droguri şi a criminalităţii transfrontaliere.

Migraţia ilegală a scăzut în România cu 75%

Ministrul Predoiu a demonstrat cu cifre şi statistici modul profesionist în care Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română abordează provocările din teren, arătând că în urma măsurilor luate, migraţia ilegală a scăzut în România cu 75%. Acest fapt demonstrează că sistemul de lucru implementat la nivelul ministerului, prin investiţii în echipamente, intensificarea pregătirii profesionale a poliţiştilor, măsuri de creştere a integrităţii în exercitarea controalelor şi în general a funcţiei publice, inclusiv prin Direcţia Generală Anticorupţie a MAI şi prin DGPI, cooperarea dintre compartimentele sistemului MAI şi a armelor sale, cooperarea foarte bună cu statele vecine, proiectele pilot implementate, dau roade şi intenţionăm să continuăm în acelaşi mod”, se mai arată în documentul transmis de MAI.

Potrivit sursei citate, pe plan diplomatic, au fost desfăşurate acţiuni intense de cooperare regională, întâlniri de lucru cu miniştrii bulgar, ungar şi (în mod recurent) cu ministrul austriac, videoconferinţe periodice la nivel ministerial şi contact permanent cu Comisia Europeană şi preşedinţia în curs şi cea următoare, participarea la reuniuni ministeriale de vârf.

”Cooperarea cu toți vecinii noștri, inclusiv Republica Moldova și Ucraina, dar și cu Austria, în combaterea migrației ilegale, este exemplară”, a subliniat ministrul Predoiu. ”De asemenea, am contribuit la finalizarea Pactului privind migrația și azilul, implementăm Acordul Dublin fără probleme, susținem Republica Moldova și Ucraina în combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.”

În ceea ce privește dosarul Schengen, ministrul român a subliniat faptul că „este un test pentru coeziunea, coerența, solidaritatea europeană, nu mai este un test pentru capacitățile RO de a îndeplini criteriile Schengen și de a proteja frontierele, capacități demonstrate repetat prin vizite de evaluare și prin performanța din teren, ci este un test al capacității europene de a-și îndeplini obiectivele și programele”.

Ministrul Predoiu și-a exprimat convingerea că în acest an vom găsi, ca și în 2023, soluția pentru finalizarea dosarului la o dată și într-o manieră adecvată pozițiilor exprimate pe marginea dosarului.

CITEȘTE ȘI

Cătălin Predoiu: Sărbătorirea Zilei Europei este un bun prilej de a reflecta serios la cei 70 de ani de PACE şi PROSPERITAT

MAI: Cătălin Predoiu a discutat cu omologul său din Republica Moldova despre FLUIDIZAREA traficului la frontiera comună

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Obligatoriu pentru cei care stau la CURTE. Este cea mai bună soluție pe care o...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×