Cătălin Predoiu: Sărbătorirea Zilei Europei este un bun prilej de a reflecta serios la cei 70 de ani de PACE şi PROSPERITATE

Cătălin Predoiu: Sărbătorirea Zilei Europei este un bun prilej de a reflecta serios la cei 70 de ani de PACE şi PROSPERITATE
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu
Publicat: 09/05/2024, 17:16

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Europei, în care a menţionat că în fața acestor alegeri, sărbătorirea Zilei Europei este un bun prilej de a reflecta serios la cei 70 de ani de pace şi prosperitate.

Astăzi, sărbătorim Ziua Europei într-un context greu de imaginat în urmă cu doar câţiva ani, un context marcat de unele dosare europene restante, cum ar fi Schengen, de multiple provocări ale unității şi solidarității europene, cum ar fi migrația ilegală, traficul şi exploatarea de fiinţe umane, traficul de droguri, crima organizată şi altele, dar şi de provocări geopolitice cum ar fi continuarea procesului de extindere, în condiţiile unui război militar deschis aflat la graniţele UE”, a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Sărbătorim într-un context greu de imaginat

El a amintit că Ziua Europei este exact cu o lună înainte de alegerile pentru Parlamentul European de la 9 iunie, care vor avea un rol crucial pentru viitorul Europei.

Sărbătorim Ziua Europei într-un context în care NATO, cealaltă organizație care a stat la baza păcii şi prosperității în Europa în ultimii 70 de ani, se pregătește de un Summit important şi trebuie să îşi aleagă viitorul secretar general, proces în care România a formulat o propunere de candidatură care să marcheze efortul, contribuția şi expertiza țărilor Est-Europene”, a explicat ministrul de Interne.

El a precizat că în fața acestor alegeri, sărbătorirea Zilei Europei este un bun prilej de a reflecta serios la cei 70 de ani de pace şi prosperitate, la valorile culturale, morale şi politice care au stat la baza unei perioade de liniște şi prosperitate fără precedent pentru popoarele şi statele europene.

Dincolo de aceste valori, de libertate, justiţie și securitate, ceea ce a constituit una din cheile succesului european a fost meritocraţia şi competiţia corectă a valorilor, care a proiectat întotdeauna eficiența şi a creat cale liberă celor mai buni şi performanţi în toate domeniile. De la economie la educaţie, sport şi politică, în orice domeniu, cei buni au primit recunoaștere, tocmai pentru a-şi asuma, cel mai eficient, sarcina continuităţii pe calea progresuluir”, a explicat Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului de Interne, autenticitatea valorilor, competiţia onestă şi performantă, integritatea au definit construcţia europeană şi i-au asigurat succesul. Leadershipul vizionar, curajos şi generos a fost, de asemenea, una dintre cheile succesului european.

Indiferent cât de grele sunt astăzi provocările, cât de serios este testată solidaritatea europeană, valorile care au stat la baza succesului european, la baza păcii şi prosperităţii fără precedent a popoarelor şi statelor europene nu trebuie abandonate, ci dimpotrivă, aparate şi dezvoltate în contextul prezent”, a adăugat Predoiu.

Cătălin Predoiu a mai explicat că „apărarea şi dezvoltarea valorilor europene şi atlanticiste este cel mai bun fel de a sărbători Ziua Europei şi o datorie de bun-simţ pentru orice european care îşi asumă un rol politic. Iluzia abandonului acestor valori democratice şi înlocuirea lor cu cele autoritariste, ar fi o capcană pe care Europa a mai plătit-o scump în trecut.”

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis, de ZIUA EUROPEI: Europenii îşi doresc să trăiască în societăţi libere. VOTUL din iunie trebuie să reflecte această opţiune

Mesajul premierului Marcel Ciolacu de ZIUA EUROPEI: România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentine, feta ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a mers la..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Vor fi luați obligatoriu în armată în caz de război. S-a dat lege de apărare
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Oana Roman, pusă la zid de internauți după ce a postat o fotografie: ”Se vede...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
S-a confirmat: exercițiile fizice încetinesc percepția asupra timpului!
×