Prima pagină » Actualitate » Câte ouă se pun în COZONACUL MOLDOVENESC. Rețeta perfectă

Câte ouă se pun în COZONACUL MOLDOVENESC. Rețeta perfectă

Câte ouă se pun în COZONACUL MOLDOVENESC. Rețeta perfectă

Cozonacul moldovenesc este mai mult decât un simplu desert — este o tradiție transmisă din generație în generație, un simbol al sărbătorilor și al ospitalității. Fie că vorbim despre Paște sau Crăciun, niciun eveniment important nu este complet fără aromele îmbietoare ale cozonacului fraged și pufos, cu umplutură bogată de nucă, cacao sau rahat. Însă ceea ce îl face cu adevărat special este aluatul opărit și numărul generos de gălbenușuri folosit.

Rețetă tradițională de cozonac moldovenesc cu aluat opărit

În rețeta autentică moldovenească, una dintre regulile de aur spune că la fiecare kilogram de făină se folosesc nu mai puțin de 10 gălbenușuri. Acesta este unul dintre secretele care dau cozonacului o culoare galbenă, caldă, o textură fină și un gust bogat, demn de un preparat de sărbătoare.

Ingrediente pentru 2 cozonaci mari:

  • 1 kg de făină de calitate superioară (ideal, tip 000)
  • 10 gălbenușuri
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte integral
  • 200 g unt gras (82%)
  • 50 ml ulei
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 1 lingură rasă de sare
  • Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 linguriță de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
  • Rom sau esență de rom, după gust

Pentru umplutură:

  • 400 g nucă măcinată
  • 4-5 linguri de cacao
  • 100 g zahăr
  • 2 albușuri (pentru a lega compoziția)
  • Rahat (opțional)
  • Stafide înmuiate în rom (opțional)

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș + 1 lingură de lapte

Mod de preparare

  • Oparirea făinii. Se pun 100-150 g de făină din cantitatea totală într-un bol mare. Se fierb 250 ml de lapte și se toarnă treptat peste făină, amestecând energic până se obține o pastă omogenă. Se lasă să se răcească complet.
  • Maiaua. Separat, se dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr și puțin lapte călduț. Se adaugă 1-2 linguri de făină și se lasă la crescut 10-15 minute.
  • Prepararea aluatului. Peste făina opărită (răcită), se adaugă restul de făină, maiaua crescută, gălbenușurile frecate cu sare, zahăr, coajă de citrice, vanilie și rom. Se toarnă restul de lapte cald, treptat, frământând bine, cel puțin 30 de minute. Spre final, se adaugă untul topit amestecat cu uleiul, câte puțin, frământând până aluatul devine elastic și lucios. Se lasă la dospit la cald, acoperit, până își triplează volumul (1,5 – 2 ore).
  • Umplerea și coacerea. Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată, se distribuie uniform umplutura (nucă, cacao, albușuri bătute, zahăr amestecate), se rulează și se împletesc cozonacii. Se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt, se mai lasă la dospit încă 30-40 de minute.Se ung cu gălbenuș și lapte, se dau la cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 45-50 de minute, până sunt frumos rumeniți și trec testul scobitorii. 

Cele 10 gălbenușuri la kilogramul de făină nu sunt o exagerare, ci o dovadă a măiestriei și generozității bucătăriei moldovenești. Este acel detaliu care face diferența între un cozonac banal și unul cu adevărat regal. Tradiția spune că „dacă nu curge gălbenușul în aluat, nu-i cozonac de sărbătoare”. Iar gustul confirmă acest adevăr.

Citiți și: Rețeta tradițională de COZONAC cu nucă. Trucuri pentru un aluat cât mai pufos

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Invazia Măgarilor: oamenii s-au trezit cu o mulțime de măgari în curțile lor, prin oraș, dând buzna și la nunți sau alte petreceri
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Vreme mohorâtă la vot: Ploi slabe și 4-6 grade în București
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Reacția lui Dmitri Medvedev, după ce Elon Musk a cerut „abolirea” Uniunii Europene. I-a comentat pe X
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Plasticul ar putea influența obezitatea, infertilitatea și astmul, avertizează o analiză