Suma COLOSALĂ pe care o cheltuie zilnic statul român cu cazarea și hrana refugiaților ucraineni. MAI vrea să schimbe legislația

Suma COLOSALĂ pe care o cheltuie zilnic statul român cu cazarea și hrana refugiaților ucraineni. MAI vrea să schimbe legislația
Refugiați din Ucraina / Sursa foto - ARHIVĂ: Profimedia
Publicat: 27/03/2023, 07:31
Actualizat: 27/03/2023, 07:33

România a cheltuit, de la declanșarea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, peste 350.000 de euro, zilnic, pentru a asigura cazarea și masa refugiaților ucraineni.

Ministerului Afacerilor Interne a inițiat un proiect de OUG, prin care vrea să schimbe legislația referitoare la ajutorul financiar acordat refugiaților ucraineni și să aloce lunar suma fixă de 2.000 de lei pentru fiecare familie afectată de conflictul militar din țara vecină.

„Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”, conform unui proiect de ordonanță de urgență prin care se dorește schimbarea legislației în privința asistenței umanitare acordate de statul român ucrainenilor.

În prezent, doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina, pe piața muncii din România, pentru ca aceștia să-și poată asigura o sursă de venit din munca prestată, conform documentului citat.

2.000 de lei pe lună pentru cazarea refugiaților din Ucraina – proiect

Până acum, statul român a decontat persoanelor care au găzduit refugiați ucraineni câte 50 de lei/zi/persoană pentru cazare și câte 20 de lei/zi/persoană pentru hrană.

Acum, în cazul în care proiectul va fi aprobat, statul român va deconta fiecărui ucrainean refugiat pe teritoriul țării noastre câte 2.000 de lei, în fiecare lună, pentru a-și plăti chiria, „pentru o perioadă de cel mult 4 luni”.

Această perioadă de patru luni poate fi prelungită, arată inițiatorii proiectului.

„Stabilirea faptului că sprijinul financiar va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de prezentul proiect de act normativ. După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară de 2000 lei/lună, prezentul proiect de act normativ creează posibilitatea accesului gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele care nu sunt încadrate în muncă pe teritoriul României”, conform sursei citate.

Aceste sume de bani vor fi acordate în limitele sumelor alocate din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Descoperire neobișnuită în Marea Neagră. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă că este adevărat ceea...
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
Cele patru cuvinte cu care noul președinte al Nigeriei și-a aruncat țara în haos din...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Vară plină de ploi devastatoare şi vijelii puternice. Meteorologii anunţă pentru ce să ne pregătim...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Calendar ortodox 3 iunie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?
Regele Charles al III-lea a ajuns în România! Programul monarhului britanic
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
Nu e o glumă! Ce salariu lunar are Carmen Iohannis la Colegiul Național Gheorghe Lazăr...
GREȘEALĂ făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Joe Biden a căzut pe scenă la o ceremonie militară, în SUA. Accidentul președintelui a...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce venituri încasează Carmen Iohannis ca profesoară de liceu la Sibiu. Președintele Klaus Iohannis a...