Categoria de bugetari pentru care s-au găsit bani pentru CREȘTERI salariale de la 1 iunie 2023. Ce spune ministrul Muncii despre acest lucru?

Categoria de bugetari pentru care s-au găsit bani pentru CREȘTERI salariale de la 1 iunie 2023. Ce spune ministrul Muncii despre acest lucru?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/05/2023, 08:42

Guvernul României a decis majorarea salariilor cu 10% pentru o anumită categorie de angajați bugetari începând cu data de 1 iunie 2023. Această măsură se aplică personalului din categoria „Administrație”, conform anexei VIII a Legii salarizării unitare.

Potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Muncii, salariile de bază pentru funcționarii publici vor fi stabilite la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022, s-a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2023, salariile de bază, solda de funcție, salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare lunare pentru personalul plătit din fonduri publice vor fi majorate cu 10% față de nivelul acordat în luna decembrie 2022. Aceasta se aplică fără a depăși valorile nominale stabilite pentru anul 2022 conform anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017.

Ordonanța reprezintă o derogare de la prevederile Legii 153, care stabilesc că începând cu anul 2023, salariile de bază, solda de funcție/salariul de funcție și indemnizațiile de încadrare ar fi trebuit să fie stabilite prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

Prin intermediul unui alt proiect de ordonanță, Ministerul Muncii propune modificarea OUG 168 însuși, astfel încât bugetarii din categoria „Administrație” să beneficieze de nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022, începând cu 1 iunie 2023. Această propunere are scopul de a alinia salariile personalului din această categorie la valorile prevăzute de legea menționată, potrivit Avocat.net.

Ce spune Ministerul Muncii despre această creștere salarială?

Ministerul Muncii susține că acordarea nivelului salariilor de bază prevăzute pentru personalul din categoria „Administrație” nu va afecta în mod semnificativ obiectivele fiscale și bugetare pentru anul 2023. Aceasta este considerată o primă etapă și o punte de sprijin pentru aplicarea noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care va reglementa salariile pentru toate categoriile profesionale în același timp, pentru a evita apariția dezechilibrelor în sistemul de salarizare din sectorul public.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat pe Facebook că Ministerul a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului în urma discuțiilor cu sindicatele din domeniul Educației. Acest proiect vizează aducerea salariilor pentru funcțiile comune din administrație, conform Anexei VIII a Legii Salarizării nr. 153/2017, la nivelul prevăzut în grila salarială pentru anul 2022.

Ministrul a subliniat disponibilitatea și deschiderea față de dialog, precum și intenția de a lua măsuri în sprijinul Educației, acordându-i acestuia un statut prioritar în momentul întocmirii proiectului de modificare a legii salarizării unitare.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea de la Mangalia care a întrebat dacă tânărul mort în...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Adevărul despre carnea de pui. Ce s-a descoperit n laboratorul UE
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Vlad Pascu continuă să sfideze. Vinovatul accidentului mortal de la 2 Mai cere să fie...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...